Podium
NTR

Valery Gergiev weg bij Koninklijke Zweedse Muziekacademie

foto: ANP/ROBERT GHEMENT
  1. Klassiekchevron right
  2. Valery Gergiev weg bij Koninklijke Zweedse Muziekacademie

Het prestigieuze instituut heeft de Russische dirigent z'n lidmaatschap ontnomen

De Russische dirigent Valery Gergiev is amper nog te horen in westerse concertzalen. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, jarenlang organisator van het Gergiev Festival, verbrak vlak na het begin van de oorlog in Oekraïne alle banden met de dirigent waarop ook andere festivals volgden. Nu heeft ook het prestigieuze Zweedse instituut de Koninklijke Zweedse Muziekacademie de Russische dirigent zijn lidmaatschap ontnomen. De academie noemt het ‘zeer ernstig dat Gergiev op basis van zijn internationale faam, invloed en status, geen standpunt inneemt tegen de Russische invasie van Oekraïne'.

In 2011 trad de Russische maestro toe tot het college van buitenlandse leden van de Zweedse instelling, samen met grootheden als Cecilia Bartoli, Janine Jansen, Yo-Yo Ma en Riccardo Muti.
De Russische dirigent heeft geen commentaar gegeven op het besluit van de Zweedse Muziekacademie. Hij dirigeert momenteel voornamelijk in Rusland.

De Koninklijke Zweedse Muziekacademie heeft een lange en roemruchte geschiedenis als een van de belangrijkste pijlers van het Zweedse muziekleven en deelt beurzen en prijzen uit, waaronder de Birgit Nilsson Prijs. De Academie werd opgericht in 1771 en is tegenwoordig de oudste nog actieve muziekacademie ten noorden van de Alpen. In 2021 vierde het instituut z'n 250-jarig bestaan.

Ster advertentie
Ster advertentie