Podium
NTR

Vroege opnames van Riccardo Chailly

foto: ANP, Herman Pietersefoto: ANP, Herman Pieterse
  1. Klassiekchevron right
  2. Vroege opnames van Riccardo Chailly

Op maandag 20 februari is dirigent Riccardo Chailly jarig. Om dat te vieren, draaien wij in Podium zijn vroege opnames.

Riccardo Chailly werd in 1953 geboren in Milaan. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader, die hem ook meenam naar een concert. Vanaf dat moment was Riccardo gegrepen door de muziek. en studeerde later aan het conservatorium van zijn geboortestad. Toen hij 20 was, werd hij benoemd tot assistent-dirigent van Claudio Abbado bij La Scala in Milaan. Daar maakte hij ook zijn debuut als dirigent. In 1982 volgde zijn eerste benoeming tot chef-dirigent. Dat was bij het Berlijns Radio Symfonie Orkest. Hij was daar chef-dirigent tot 1988.

In 1985 was Riccardo Chailly voor het eerst te gast bij het Concertgebouworkest in Amsterdam. Hij dirigeerde toen een modern Italiaans programma met werken van Luciano Berio, Sylvano Busotti en Goffredo Petrassi. Een paar dagen later stonden George Gershwin, Giacomo Puccini en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski op het programma.

Riccardo Chailly was van 1988-2004 chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Hij heeft zich tijdens zijn periode als chef ingezet voor de nieuwe muziek, van bijvoorbeeld Edgar Varèse en ook voor Nederlandse muziek. Hij heeft op die manier het repertoire van het orkest uitgebreid. Chailly was ook actief tijdens het Mahlerfeest in 1995, waar hij enkele concerten dirigeerde. Van 2005-2016 was hij chef-dirigent van het Gewandhausorchester Leipzig. In 2017 werd Chailly chef-dirigent La Scala in Milaan, waar zijn dirigeer carrière ooit begon.

Op 8,9,10 en 11 maart is Riccardo Chailly weer terug in Amsterdam. Hij dirigeert het Concertgebouworkest dan in werken van Sergej Rachmaninov.

Maandag

Gustav Mahler - Symfonie nr.3

Gouden opnamen: Chailly - maandag

Dinsdag

Giuseppe Verdi - I Lombardi
Modest Moessorgski - Schilderijententoonstelling

Gouden Opnamen: Chailly - dinsdag

Woensdag

Giuseppe Verdi - Aïda
Olivier Messiaen
- Symfonie voor piano, ondes Martenot en orkest, "Turangalîla"

Gouden opnamen: Chailly - woensdag

Donderdag

Johan Wagenaar - Ouverture voor orkest "De Cid"

Gouden opnamen: Chailly - donderdag

Vrijdag

Sergej Rachmaninov - Pianoconcert nr.3

Gouden Opnamen: Chailly - Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie