Podium
NTR

Ierse Conor Mitchell schrijft protestpunk voor orkest met teksten van Pussy Riot

foto: Belfast Ensemblefoto: Belfast Ensemble
  1. Klassiekchevron right
  2. Ierse Conor Mitchell schrijft protestpunk voor orkest met teksten van Pussy Riot

'Kunnen jonge mensen de leiders van nu uitdagen?' Over die vraag gaat het stuk Riot Symphony van de Ierse componist Conor Mitchell. Het werk is bedoeld als orkestrale protestmuziek en bevat teksten van de band Pussy Riot, verzetsstrijder Sophie Scholl en het Oekraïense volkslied.

"We willen klassieke muziek wakker schudden en nieuw publiek aanspreken met een krachtige nieuwe vorm: orkestrale protest punk", zegt Conor Mitchell op een Britse website over klassieke muziek. Hij schreef Riot Symphony voor het Ulster Orchestra en het Belfast Ensemble, een artiestencollectief uit Belfast.

Sophie Scholl

Mitchell was geïnspireerd door de Duitse verzetsstrijder Sophie Scholl, die op 21-jarige leeftijd werd geëxecuteerd. Hij verwerkte haar teksten in het stuk, naast die van de Russische punkband Pussy Riot, die in eigen land vervolgd zijn voor hun protesten tegen het Russische regime. Ook gebruikte hij teksten van het Oekraïense volkslied.

Bij de muziek horen ook videoprojecties. Naast het volledige symfonieorkest klinken stalen buizen, synthesizers en orgel. "En het is luid", zegt componist Conor Mitchell. "Want het móet luid zijn."

De première van Riot Symphony is op 10 mei 2024 in Belfast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie