Podium
NTR

Janine Jansen over opname Sibelius: "Ik heb op het juiste moment gewacht"

foto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Janine Jansen over opname Sibelius: "Ik heb op het juiste moment gewacht"

Eindelijk is het zover: violist Janine Jansen heeft het Vioolconcert van Jean Sibelius opgenomen, een werk dat ze al jaren overal ter wereld speelt. In gesprek met Hans Haffmans vertelt ze in Podium dat de tijd er nu rijp voor was. "Ik heb het sindsdien alweer een paar keer gespeeld, terwijl ik dacht, had ik het nú maar opgenomen."

Janine Jansen over Sibelius en TivoliVredenburg

Janine Jansen is weer even in Nederland. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van TivoliVredenburg in Utrecht speelt ze daar een recital met een van haar vaste kamermuziekpartners, pianist Denis Kozhukhin. Het is een thuishaven voor haar; als kind kwam ze er om naar haar idolen te luisteren, tijdens haar conservatoriumtijd greep ze elke kans om daar naar concerten te luisteren, en het is al jaren de plek waar ze met haar muzikale vrienden samenkomt tijdens haar Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.

Omarmd door het publiek

"Het is een prachtige zaal met een prachtige akoestiek", vertelt Jansen over de grote zaal van TivoliVredenburg. "Het voelt als een intieme zaal, met het publiek dat rondom het podium zit. Je wordt altijd omarmd door het publiek. Voor mij voelt het warm en vertrouwd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vioolconcert van Sibelius

Tijdens het gesprek blikt Jansen ook vooruit op het verschijnen van haar nieuwe album. Samen met het Philharmonisch Orkest van Oslo en hun chef-dirigent Klaus Mäkelä speelt ze het Eerste vioolconcert van Sergej Prokofjev en het Vioolconcert van Jean Sibelius. Dat laatste werk speelt ze al jaren met orkesten overal ter wereld. Daarmee is het een echt lijfstuk van haar geworden.

"Ik hou heel erg van het stuk. Het voelt alsof ik me het stuk steeds meer eigen kan maken en mijn stem erin kan vinden. Ik heb daarom op het juiste moment gewacht om het op te nemen. Althans, wat is het juiste moment? Misschien komt dat juiste moment wel nooit. Het opnemen moest in elk geval niet eerder gebeuren. En sinds de opname heb ik het stuk alweer een paar keer gespeeld en dacht dan, had ik het nú maar opgenomen. Ach, uiteindelijk is een cd altijd een momentopname."

Ster advertentie
Ster advertentie