Podium
NTR

Wiener Konzerthaus met Currentzis onder druk

foto: Stas Levshin / website Currentzis
  1. Klassiekchevron right
  2. Wiener Konzerthaus met Currentzis onder druk

Het Wiener Konzerthaus staat onder druk nu een van de sponsoren, het Rode Kruis, zich heeft teruggetrokken voor de concerten van de Grieks-Russische dirigent Teodor Currentzis en zijn ensemble MusicaAeterna.

Ondanks dat de concerten begin volgende week worden gegeven samen met Oekraïense musici, laat het Rode Kruis weten niet mee te willen werken. ‘Als neutrale en onafhankelijke organisatie willen we niet betrokken raken bij politieke uitingen’.

Currentzis’ ensemble wordt gedeeltelijk gefinancierd door een van de grootste Russische banken. De dirigent zelf heeft zich tot op heden niet publiekelijk uitgesproken over de oorlog. Op het programma in Wenen staat onder andere de 6e Symfonie van Tsjaikovski. Op zijn site zegt Currentzis daarover:

Quote

In deze symfonie hoort men het persoonlijke psychologische drama van de componist met een boodschap voor de mensheid over de eeuwige confrontatie tussen goed en kwaad, en de profetie over de catastrofes van onze huidige tijd.

Teodor Currentzis

Moet je Russische artiesten überhaupt dwingen zich uit te spreken als voorwaarde om concerten te mogen geven? Deze vraag legden we vorige week nog voor aan Michel Krielaars, Ruslandkenner.

Luister het fragment met Michel Krielaars hier terug.

Michel Krielaars over muziek in de Sovjet Unie

Ster advertentie
Ster advertentie