Podium
NTR

Violist Igor Oistrakh (90) overleden

foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Violist Igor Oistrakh (90) overleden

‘Prins Igor’ werd hij wel genoemd, en zijn vader ‘Koning David’. Igor Oistrakh was ook zeker bekend door de roem van zijn vader: violist David Oistrakh. Ze traden ook samen op. Maar Igor ontpopte zich uiteindelijk zelfstandig tot een van de belangrijkste Sovjet-violisten van de afgelopen eeuw. 1 september overleed hij, op 90-jarige leeftijd.

Igor Oistrakh werd geboren in de Oekraïne en studeerde viool in Moskou. Artistiek gezien moest de familie Oistrakh balanceren tussen trouw aan de Sovjet-partijlijn en hun interesse in de vernieuwende muziek van Sjostakovitsj en Prokofjev. Misschien wel als dank voor hun getoonde trouw aan Rusland, kregen ze enige vrijheid om naar het westen te reizen voor concerten. Na het eerste optreden van Igor Oistrakh in Engeland in 1953 volgden er meer concerten en internationale erkenning.

Oistrakh maakte veel opnamen, onder meer van alle vioolsonates van Mozart en Beethoven. Daarbij werkte hij deels samen met zijn vrouw, pianist Natalia Zertsalova, en met zijn vader, met wie hij onder meer het Concert voor twee violen van Bach opnam.

Igor Oistrakh gaf ook les, eerst in Moskou en vanaf 1996 aan het Conservatorium van Brussel. Zijn zoon Valery zet de muzikale lijn voort. Hij is ook violist en geeft inmiddels les… in Brussel.

Ster advertentie
Ster advertentie