Rotterdam verdeelt cultuursubsidies. Sinfonia Rotterdam op omvallen
- Klassiek
- Rotterdam verdeelt cultuursubsidies. Sinfonia Rotterdam op omvallen
Kamerorkest Sinfonia Rotterdam wil volgend jaar maart het 25-jarig bestaan vieren. Maar of het zo ver komt is de vraag. Op 25 september maakte het gemeentebestuur van Rotterdam bekend dat het orkest vanaf volgend jaar geen subsidie meer krijgt.
Het professionele orkest, onder leiding van Conrad van Alphen, brengt vooral Weense klassiekers, maar soms ook nieuwe muziek. En het gaat regelmatig op tournee. In oktober reizen de musici af naar Brazilië.
Sinfonia Rotterdam krijgt al 20 jaar gemeentelijke subsidie. Voor de komende vier jaar had het orkest jaarlijks 750.000 euro gevraagd. Dat alles nu wegvalt, hing al in de lucht. Dat stond in een adviesrapport dat dit voorjaar verscheen. Het oordeel daarin is niet mals: de concerten van Sinfonia Rotterdam zijn goed genoeg, maar weinig origineel. En een artistieke visie ontbreekt. De waarde voor de stad Rotterdam is beperkt en de financiële positie is zwak.
Geld is een probleem, erkent het orkest, en juist daarom wilde het meer subsidie: 30 procent extra, onder meer om musici beter te betalen.
De gemeenteraad kan nog bezwaar maken tegen het besluit, maar anders... Ja, wat dan? Dat vertelt Conrad van Alphen:
Bij de genoemde verdeling van cultuursubsidies in de Maasstad gaat om de meerjarensubsidie in de periode 2025-2028. Er zijn meer Rotterdamse muziekgezelschappen die een stap achteruit moeten doen. Zo krijgt het Rotterdams Philharmonisch Orkest bijna 2 ton minder. Het gemeentebestuur denkt dat het orkest het wel redt, omdat het ook rijkssteun krijgt. Ook het DoelenEnsemble, dat hedendaagse muziek speelt, krijgt minder dan in de vorige periode.
Maatschappelijk doel
Bij de bekendmaking van de subsidiebesluiten pleitte cultuurwethouder Said Kasmi voor meer aandacht voor maatschappelijke doelen bij de toekenning. “Cultuur kan bijdragen aan het vinden van creatieve oplossingen voor vraagstukken in de samenleving”, zo zegt hij in de Volkskrant. Het is bovendien volgens hem financieel en politiek slim om te benadrukken dat de cultuursector “meer aan de samenleving bijdraagt dan kunst om de kunst”.