Podium
NTR

Wat maakt Fidelio tot zo’n succes?

foto: spotify
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat maakt Fidelio tot zo’n succes?

De Nederlandse Reisopera brengt de komende maand een nieuwe productie van Beethovens opera Fidelio. Het is de enige opera die de componist schreef, waarin eigenlijk alle ingrediënten zitten om de de luisteraar in vervoering te brengen.

Opera is niet het eerste waar je aan denkt bij Ludwig van Beethoven. Toch waagde de componist van de symfonieën, concerten en pianosonates zich eraan. Al ging dat niet vanzelf. Zo voltooide hij in 1805 een eerste versie getiteld Leonore. De première was voor een publiek dat voornamelijk bestond uit officieren van Napoleons leger, die geen woord Duits verstonden. Verder hadden twee andere componisten, met succes, al een Leonore gecomponeerd. Het resultaat maakte dus geen indruk. De componist ging onmiddellijk aan de slag om de zwakke plekken uit het werk te halen, maar ook dat leverde niets op. Acht jaar later was dat met een complete herziening anders en dat betekende de geboorte van een nieuwe opera: Fidelio.

Identiteit en politieke vrijheid

De opera gaat eigenlijk over identiteit en politieke vrijheid. Een belangrijk thema. Want op welke manier sta je op tegen onderdrukking? De echtgenoot van Leonore is om politieke redenen gevangengenomen en ter dood veroordeeld. Om haar man Florestan te redden gaat Leonore vermomd als mannelijke gevangenisbewaarder Fidelio naar de gevangenis.

Het is een spannende intrige, die zich gedurende twee uur ontvouwt. Want wordt ontdekt dat Leonore helemaal geen gevangenisbewaarder is? En nog belangrijker: weet Leonore Florestan te redden? Het verhaal neemt je mee door de opera.

Spanning loopt op

En dan is er nog die prachtige muziek. De opera is uitgesproken symfonisch opgezet. Het is gelijk raak vanaf de onstuimige ouverture. De spanning loopt op vanaf het kwartet naar de kerkerscène. De muziek leidt naar het moment waarop alles samenkomt. Wringende akkoorden, luide accenten en onverwachte wendingen. Alles wat je bij Beethoven verwacht zit in deze opera.

In de versie van de Reisopera zijn de dialogen weggelaten. Dat betekent dat er meer vaart zit tussen de verschillende scènes. De Reisopera speelt de opera nog tot en met 23 mei door het hele land.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podium

Ster advertentie
Ster advertentie