Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 44 - Daniil Trifonov

foto: Deutsche Grammophon
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 44 - Daniil Trifonov

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

Antwoorden:
1 november: Welke Belgische musicoloog maakte een catalogus met een overzicht van (bijna) alle werken van Carl Philipp Emanuel Bach? - Alfred Wotquenne (afgekort als wq.)
2 november: Anna Magdalena Bach (de tweede vrouw van Johann Sebastian) was óók opgeleid tot professioneel musicus..... Voor welk instrument? - De zangstem (Anna Magdalena was zangeres)
3 november: Wilhelm Friedemann Bach was de oudste zoon van Johann Sebastian, maar wat was de naam van zijn moeder? - Maria Barbara Bach (1e vrouw en achternicht van J.S.)
4 november: Daniil Trifonov speelt vanavond (én de komende drie dagen) in Amerika als solist in een bekend pianoconcert. Welk concert? - Brahms’ pianoconcert nr.1 (in Newark in New Jersey) óf Beethoven Pianoconcert nr. 2 - we rekenen beide antwoorden goed vanwege een programmawijziging
5 november: Johann Christian Bach werkte het grootste deel van zijn leven in Engeland, hetgeen hem een bijnaam opleverde. Wat is die bijnaam? - De Londense Bach
6 november: ‘Bist du bei mir’ is weliswaar in het Notenbüchlein van Anna Magdalena Bach terechtgekomen, maar het is níet door Johann Sebastian gecomponeerd. Van welke tijdgenoot is het wél? - Gottfried Heinrich Stölzel (1690-1749)

Wat kon je winnen:

foto: Deutsche Grammophon

Wanneer er een nieuw album uitkomt van meesterpianist Daniil Trifonov kun je niet anders dan op het puntje van je stoel gaan zitten. Deze keer koos hij voor Bachs Kunst der Fuge als 'centerpiece'. Hij voegt stukken van een aantal van Bachs zonen toe, evenals muziek uit het Notenbüchlein für Anna Magdalena en Brahms' bewerking voor de linkerhand van Bachs beroemde Chaconne. Met zijn project verkent hij naar eigen zeggen de man achter de mythe, die verantwoordelijk is voor "some of humanity's most emotionally rich and fascinatingly sophisticated expressions in music."

CD-info
Bach: The Art of Life
Daniil Trifonov, piano
2 CD's
0028948385300
Deutsche Grammophon

Luister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie