Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 43 - Rick Stotijn

foto: Edu Calicher
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 43 - Rick Stotijn

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

De winnaar van de prijs-cd wordt iedere dag bekendgemaakt in de uitzending van De Muziekfabriek. Direct daarna (om 13:40 uur) komt de vraag voor de volgende dag online en kun je alvast je antwoord insturen.

Antwoorden:
  • 24 oktober: Giovanni Bottesini geldt als de belangrijkste componist voor de contrabas, maar hij schreef ook ándere werken, waaronder zeker tien opera’s. Wat was de naam van Bottesini’s allereerste opera? - Cristóforo Colombo (première in Havana in 1847)
  • 25 oktober: De aria ‘Vedró con mio diletto’ komt oorspronkelijk uit de opera ‘Il Giustino’ van Antonio Vivaldi. Wat is de naam van het personage dat deze aria zingt? - Anastasio
  • 27 oktober: Rick Stotijn en Bram van Sambeek spelen ook samen in een Kamermuziek Rockband..... Wat is de naam van dat ensemble? - ORBI (The Oscillating Revenge of the Background Instruments)
  • 28 oktober: Heinrich Wilhelm Ernst was een bewonderaar van Paganini’s vioolspel. Hij woonde veel concerten en in het geheim repetities bij om van zijn techniek te leren. In januari 1837 kwam Paganini naar Marseille. Wat deed Heinrich Wilhelm Ernst om stiekem naar hem te kunnen luisteren? - Hij huurde een kamer naast die van Paganini. Zo kon hij dag en nacht luisteren naar zijn techniek.
  • 29 oktober: Bram van Sambeek heeft de Corona-periode aangegrepen om een solo-CD te maken met fagot-transcripties van vier barok stukken. Van welke componist zijn die stukken? - Johann Sebastian Bach

Wat kun je winnen:

foto: BIS

Rick Stotijn is een ongelofelijke virtuoos op de contrabas en, omdat er naast werk van Bottesini niet heel veel geschreven is voor dit instrument, heeft Marijn van Prooijen aan aantal fraaie bewerkingen gemaakt van o.a. concerten van Vivaldi. Rick Stotijn wordt bijgestaan door cellist Johannes Rostamo, contrabassist Olivier Thiery en fagottist Bram van Sambeek en een klein bezet Camerata RCO.

Rick Stotijn

Er is een goede reden de contrabas te betitelen als het fundament van een grote hoeveelheid klinkende muziek. Zo ziet Rick Stotijn het in ieder geval – en hij ondersteunt deze overtuiging door zijn veelzijdigheid als solist, als aanvoerder van de bassectie in vele orkesten, en als lid van innovatieve ensembles. Hij studeerde contrabas aan het Conservatorium van Amsterdam bij zijn vader Peter Stotijn, en behaalde zijn examen met de hoogste onderscheiding.

CD-info

Doppio Espressivo
Double Concertos for Bass Instruments

Vivaldi/Van Prooijen: Concerto in g, RV 531 (voor cello, contrabas, strijkers en b.c.) - in e, RV 409 (voor cello, fagot, strijkers en b.c.) - Vedrò con mio diletto RV 717 (bew. voor contrabas, strijkers en b.c.)
Bottesini/Furtok: La Serenata (bew. voor strijkorkest) - Passione amorosa (bew. voor strijkers)
Ernst/Bottesini/Van Prooijen: Élegie par Ernst (bew. voor strijkers)
Bottessini/Van Prooijen: Duetto (bew. voor fagot, contrabas en strijkers)

Rick Stotijn (contrabas)
Olivier Thiery (contrabas)
Bram van Sambeek (fagot)
Johannes Rostamo (cello)
Camerata RCO

BIS2509
Opname: oktober 2021, Singelkerk, Amsterdam

Bekijk de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie