Prijs-cd
AVROTROS

Prijs-cd week 27: Randall Goosby - Roots

foto: Randall Goosby
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 27: Randall Goosby - Roots

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

Antwoorden:
5 juli: Violist Randall Goosby won op z’n 13e een belangrijke muziekprijs die zijn carrière een stevige impuls gaf. Welke prijs was dat? - 1e Prijs van The Sphinx Concerto Competition
6 juli: William Grant Still studeerde o.m. compositie aan het Conservatorium van Boston, waar hij les kreeg van een Frans componist die in 1926 Amerikaan was geworden. Wie was die Frans-Amerikaanse leraar? - Edgar Varèse
7 juli: Samuel Coleridge-Taylor werd op 11 november 1898 op slag wereldberoemd toen van hem (in London) een stuk voor koor en orkest in première ging. Wat was de naam van dát stuk? - Hiawatha’s Wedding Feast (deel 1 van de cyclus The Song of Hiawatha)
8 juli: Randall Goosby heeft zijn viool in bruikleen van de Stradivarius Society uit Chicago. Wat is de leeftijd van die viool? - ca. 286 jaar (Giuseppe Guarneri del Gesù uit 1735)
9 juli: Florence Price was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw van wie in 1933 een symfonie werd uitgevoerd door een beroemd Amerikaans orkest. Welk orkest was dat? - Chicago Symphony Orchestra (Symfonie nr.1 in e.kl.t.)
10 juli: Randall Goosby studeert nog steeds aan de Juilliard School of Music in New York waar hij o.m. les heeft van een beroemd violist die volgende maand zijn 76e verjaardag viert. Wie is die violist? - Itzhak Perlman

Wat kon je winnen:

'Roots' is een verkenning van muziek geschreven door zwarte componisten en geïnspireerd door de zwarte cultuur. Een eerbetoon aan de baanbrekende muzikanten die de weg vrijmaakten voor Randall en de rest van zijn generatie. Een vooruitblik naar de toekomst met een speciaal - in opdracht gemaakt - stuk van de jonge zwarte componist Xavier Dubois Foley. En voor het eerst opnames van bijzondere muziek van Florence Price, aan de hand van partituren die meer dan een halve eeuw na haar dood uit een verlaten huis werden gered.

De Perlman protégé viert op dit album zijn eigen reis en laat jonge mensen zien dat muziek inspireert, ongeacht iemands achtergrond. Geproduceerd door GRAMMY Producer of the Year 2021, David Frost.

CD-info
Roots
Randall Goosby, viool
Xavier Dubois Foley, contrabas
Zhu Wang, piano
Florence Price – Adoration for violin and piano
William Grant Still – Suite for violin & piano
Samuel Coleridge-Taylor – Negro Melodies, op.59
Antonín Dvořák – Sonatine, op.100
George Gershwin – Porgy and Bess
Decca
0028948516643

Luister alvast een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie