Prijs-cd
AVROTROS

Prijs-cd week 17: Mozart, Weber & Du Puy: Bassoon Concertos (2)

foto: BIS
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 17: Mozart, Weber & Du Puy: Bassoon Concertos (2)
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.
Antwoorden:
20 april: Als 18-jarige jongen schreef Carl Maria von Weber zijn eerste muziekstuk voor solo-instrument en orkest. Welk solo-instrument was dat? - Dwarsfluit (Romanza siciliana voor dwarsfluit en orkest)
21 april: Mozart heeft zijn fagotconcert vermoedelijk geschreven voor een adellijke amateur-fagottist. Hoe heette die meneer? - Thaddäus von Dürnitz
22 april: Bram van Sambeek heeft 11 jaar geleden al eens een fagotconcert van Du Puy op de CD gezet. Met welk orkest was dat toen? - Sinfonia Rotterdam (o.l.v. Conrad van Alphen)
23 april: Carl Maria von Weber schijnt op 12-jarige leeftijd al zijn eerste opera te hebben gecomponeerd…. Het werk is helaas verloren gegaan, maar wat de naam van die opera? - Die Macht der Liebe und des Weins
24 april: Vlak voor de Corona-crisis speelde Bram van Sambeek nog in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. In welk werk soleerde hij toen? - Het Fagotconcert van Mozart. (Zo.ochtend Concert 8 maart)
25 april: Edouard du Puy overleed in 1822 in Zweden en werd in Stockholm begraven. Welk beroemd muziekstuk werd tijdens zijn begrafenis uitgevoerd? - Requiem van Mozart

Wat kon je winnen:

Veel fagottisten zullen het met elkaar eens zijn, het hoogtepunt van het fagotrepertoire moet wel Mozarts fagotconcert in Bes gr.t. zijn. Mozart zag de potentie van de fagot, een instrument dat een breed scala aan emoties kan weerspiegelen. Dat gold ook voor Carl Maria von Weber , wiens fagotconcert in F, Op. 75 niet ver onder die van Mozart zal staan op de lijst van fagot 'greatest hits' aller tijden.

In vergelijking met de viool of de piano, wordt de fagot helaas weinig gebruikt door componisten voor soloconcerten. Met deze kennis was Bram van Sambeeks opwinding goed voor te stellen toen hij, bij toeval, een onbekend fagotconcert ontdekte. Hij had een kwintet voor fagot en strijkers aangevraagd van de Zweedse componist Édouard Du Puy (c. 1770—1822), maar hij kreeg per ongeluk het verkeerde stuk thuisgestuurd. In plaats van het kwintet kreeg hij een kopie van het manuscript van Du Puys ‘Concerto pour le Basson’ in C mineur.
Van Sambeek wordt op deze cd met veel enthousiasme begeleid door de Swedish Chamber Orchestra onder leiding van Alexei Ogrintchouk.

CD-info
Mozart, Du Puy & Weber: Bassoon Concertos
Bram van Sambeek, fagot
Swedish Chamber Orchestra o.l.v. Alexei Ogrintchouk
Mozart - Fagotconcert in Bes, K191
Weber - Fagotconcert in F, Op. 75
Du Puy - Fagotconcert in C mineur
BIS2467

Bekijk de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie