Vrije Geluiden Sessies
VPRO

Joost Lijbaart, slagwerker extraordinaire

  1. Klassiekchevron right
  2. Joost Lijbaart, slagwerker extraordinaire

Joost Lijbaart (slagwerk)
Wolfert Brederode (piano)
Kika Sprangers (saxofoon)

Video niet beschikbaar1) Dreamtime
2) Corona spiritual
3) Strangers from the sky

De sessie was te zien op NPO 2 Extra op zondag 4 april, 10.30 uur. Net als alle sessies ook terug te vinden op de website van Vrije Geluiden.

Slagwerker Joost Lijbaart speelt al zijn hele leven in allerlei formaties en toerde over de hele wereld, in meer dan 90 landen. In 2020 maakte hij zijn eerste solo-album, een langgekoesterde droom. Door drukte en angst liet ‘Free’ lang op zich wachten.

Maar toen kwam er een tijd dat de wereld leek stil te staan. Een tijd van reflectie en bezinning. Lijbaart vond de energie om de dialoog met zichzelf aan te gaan. “Free is een reis naar binnen geworden, het gaat over eenheid, over tijd en ruimte, over wat diep van binnen zit en lang verborgen blijft.”

Naast de persoonlijke reflecties spelen ook de muzikale invloeden een belangrijke rol bij het maken van het album. Alles wat hij aan instrumenten verzamelde door de jaren heen kreeg ergens een plekje op Free.

Voor deze sessie-opname in het Beauforthuis in Austerlitz had hij zijn wagen vol geladen met veel Afrikaanse en Aziatische percussie. Joost Lijbaart voert zijn composities uit samen met pianist Wolfert Brederode en saxofonist Kika Sprangers.

Ster advertentie
Ster advertentie