Vrije Geluiden Sessies
VPRO

Pianist Mattias Spee speelt Bij Andreas

foto: VPRO Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Mattias Spee speelt Bij Andreas

Liefde voor het moderne repertoire.

In deze sessie speelt de jonge pianist Mattias Spee op het podium van BIJ ANDREAS. De voormalige Andreaskerk in Naarden werd in 2018 verbouwd tot een muziekpodium voor jong talent.

Mattias Spee studeerde piano bij David Kuyken en hedendaagse muziek bij Ralph van Raat. Die liefde voor het moderne repertoire beheerst op dit moment zijn leven en hij componeert zelf ook stukken voor piano.

Verder heeft hij een grote fascinatie voor muziek die, al dan niet terecht, in de vergetelheid is geraakt. Zo nam hij een cd op met muziek van Joseph Wölfl, een tijdgenoot van Beethoven.

Wat zijn eigen composities betreft; hij schrijft op wat hij mooi vindt. In zijn stukken laat Mattias vaak ruimte voor improvisatie en spontane ingevingen.

Samuel Adams is de zoon van de Amerikaanse componist John Adams. Deze Sonata “self-portrait (with domenico in the background)” is geïnspireerd op de sonates van Domenico Scarlatti.

In ‘Prospettive e Retrospettive’ neemt Louis Andriessen het twaalftoonstelsel als uitgangspunt. Louis Andriessen droeg dit stuk uit 1959 op aan pianist Ton Hartsuiker, ook zo’n voorvechter van de moderne muziek.

Video niet beschikbaar

Moeite met afspelen van de video? Klik hier.

Ster advertentie
Ster advertentie