Vrije Geluiden Sessies
VPRO

Ensemble HAY!

foto: VPRO Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Ensemble HAY!

Bijzondere muziek van plattelandscomponst Piet-Jan van Rossum

'Alpha es et O' is de laatste regel van het kerstlied 'in dulce jubilo'. Het was het eerste werk dat plattelandscomponist Piet-Jan van Rossum schreef voor zijn ensemble HAY! Uiteindelijk is er van kerst weinig terug te horen in het werk.


'Alpha es et O' is gebaseerd op de traditionele wintermuziek uit de Gagaku-traditie. Een neutraal werk, bedoeld om een sfeer van rust en vrede neer te zetten waarin de bezoeker open zou komen te staan voor de omgeving.

De kern van HAY! wordt gevormd door drie muzikanten: Doriene Marselje op harp, sopraan Jennifer van der Hart en Naomi Sato op de sho. 'Alpha es et O' was bedoeld voor kerstnacht in de stal, maar door corona zat iedereen thuis en kwam het nooit tot een uitvoering.

Tijdens de coronapandemie hebben veel Nederlandse componisten nieuwe composities geschreven, maar door alle beperkingen konden deze niet worden uitgevoerd. In samenwerking met Dutch Composers Now hebben we een aantal componisten en muzikanten uitgenodigd om deze nieuwe stukken te spelen tijdens onze Vrije Geluiden Sessies zoals hier in de FluXus Verkadefabriek in Zaandam.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie