Vrije Geluiden Sessies
VPRO

Kadri Tegelmann, Maarten Ornstein, Mike Fentross

  1. Klassiekchevron right
  2. Kadri Tegelmann, Maarten Ornstein, Mike Fentross

In het Kröller-Müller Museum in Otterlo speelden basklarinettist Maarten Ornstein, luitist Mike Fentross, en zangeres Kadri Tegelmann muziek van hun nieuwste cd LAULA!

Video niet beschikbaar

Tijdens een concert in Paradiso in 2013 speelden Ornstein en Fentross voor het eerst samen met Purcells 'Music for a while'. Een onorthodoxe combinatie, maar het werkte wel. Voor een volgend concert bracht Mike Fentross niet alleen een stapel muziek mee om te proberen, maar ook zijn vihuela, omdat hij het gevoel had dat deze bijna vergeten Spaanse luit net zo mooi zou contrasteren met de basklarinet als de grote theorbe ermee vermengt. Ze gingen ook samenwerken met andere musici, zoals zangeres Rima Khcheich.

In onze sessie treden treden ze opnieuw op met een bijzondere zangeres: de Estse mezzosopraan Kadri Tegelmann. Kadri is niet alleen een uitstekende vertolker van barokmuziek; ze introduceerde Maarten en Mike ook in de diepe en rijke traditie van de Baltische vocale muziek met zijn vele volksliederen, hymnen en gezangen.

Net als op hun cd LAULA! worden in deze sessie traditionele Baltische liederen gekoppeld aan muziek uit de Barok, waarbij de inhoudelijke thematiek steeds de verbinding vormt. Alle liederen gaan over gebeurtenissen uit de 'cycle of life' zoals geboorte, de liefde, thuiskomen, en de dood. Voor elk van de Estlandse volksliederen hebben ze een equivalent uit de barok gevonden, en waar mogelijk hebben ze de nummers gekoppeld. Zo wordt Girolamo Kapsbergers prachtige slaapliedje ‘Filglio Dormi’ gecombineerd met ‘Lauliku lapsepõli’, een oud Estlands lied over jeugdherinneringen.

Ster advertentie
Ster advertentie