Soundtracks luisteren

The Dead Don't Hurt, romantische western van alleskunner Viggo Mortensen

foto: Shout!Studios
  1. Klassiekchevron right
  2. The Dead Don't Hurt, romantische western van alleskunner Viggo Mortensen

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Klassiek. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe! Lees hieronder verder over de nieuwste aanvullingen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Dead Don't Hurt

Een romantische western, gemaakt in Canada en ​Denemarken in 2023, van regisseur (en acteur, en scenarioschrijver, en componist) Viggo Mortensen. Met o.a. Vicky Krieps, Solly Mcleod, Garret Dillahunt, W. Earl Brown en dus ook Viggo Mortensen.
Mortensen kan creatief gezien veel meer dan acteren, en dat maakte hij al vroeg in zijn carrière duidelijk. Hij schreef gedichten, componeerde muziek, maakte schilderijen en richtte in 2002 de onafhankelijke uitgeverij Perceval Press op, gespecialiseerd in kunst- en poëzieboeken, aldus het interview in de VPRO-gids. Het is een romantische western, volgens sommigen: een feministische western, maar zo heeft Mortensen er zeker niet over gedacht - hij wilde simpelweg een verhaal vertellen over een gewone vrouw. En dat verhaal gaat over de vrijgevochten Vivienne (Krieps), een Frans-Canadese bloemist in San Francisco, ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Ze wordt verliefd op de Deense immigrant Holger Olson (Mortensen). De twee beginnen een nieuw bestaan aan de rand van een klein plaatsje in het Wilde Westen. Maar wanneer Olson gaat vechten aan het front, moet Vivienne zich staande zien te houden tussen de gewelddadige en corrupte cowboys van het dorp. Fraai geschoten en klassiek vertelde western, waarin nu eens niet een brute cowboy maar een doorvoelde, tedere liefde centraal staat.

Viggo Mortensen schreef zelf de muziek voor de film - een ingetogen mix waarin country ’n western-klanken fraai vermengd worden met dromerige, neoklassieke pianopassages en klassieke strijkersarrangementen. Heldere, functionele muziek, die op de achtergrond klinkend prettig voortkabbelt maar duidelijk bedoeld is voor de film - en niet als overweldigende concertmuziek. Vaak bedrieglijk simpel geconcentreerd op een paar akkoorden. Piano en strijkers, meer heeft Mortensen niet nodig om precies de goede sfeer te creëren; slechts in een heel enkel nummer hoor je toegevoegde klankeffecten, of een verrassend tikje op een woodblock.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Filmomschrijvingen met dank aan Cinema.nl

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie