Stemweek

Hoe stem je voor de Klassieke Top 400?

foto: NPO Klassiek / A.I.foto: ANP, bewerking NPO Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Hoe stem je voor de Klassieke Top 400?

Leuk dat je wilt stemmen voor de Klassieke Top 400! Wij leggen je hier uit hoe je je stemlijst kunt samenstellen.

Waar kan ik stemmen?

Allereerst: waar kan je stemmen? Dat kan op onze website.

Stap 1: Stel je stemlijstje samen

Hieronder leggen we uit hoe je je stemlijstje samen kan stellen.

Hoe kan ik zoeken?chevron down

Als je de stempagina opent verschijnt de keuzelijst met stukken waar je op kunt stemmen voor de Klassieke Top 400. Met je muis kun je er doorheen scrollen, de stukken staan op willekeurige volgorde.

Wil je zoeken op de naam van een componist of de titel van een werk? Bovenaan de pagina zie je een balkje staan met een 🔍-icoontje waar je in kan typen. Wanneer je typt verschijnen er direct resultaten, ook als je alleen zoekt op 'beet' zie je muziek van Beethoven verschijnen.

Wil je liever op alfabetische volgorde zoeken? Dan kan! Gebruik dan de knop Filter bovenaan de pagina en klik op A-Z. De componisten staan gesorteerd op achternaam.

Tip: zoek op instrument, genre of uitvoerende

Ben jij een liefhebber van pianomuziek? Als je zoekt op 'piano' komen de mooiste stukken voor piano tevoorschijn. Je kan ook zoeken op andere instrumenten, zoals 'viool' en 'cello'. Maar je kan ook zoeken op genre, bijvoorbeeld 'Film', 'Ballet' en 'Koor' óf op jouw favoriete uitvoerende, zoals 'Janine Jansen', 'Jussen' of 'Callas'.

Even luisteren...

Weet je even niet meer hoe het stuk klinkt of hoe die beroemde melodie ook alweer gaat? Via de play-knop die naast elk stuk staat kun je luisteren of je het juiste stuk voor je hebt. Goed om te weten: de uitvoering en het deel dat je hier hoort is niet per se wat we gaan uitzenden, mocht het stuk in het Klassieke Top 400 komen. Heb je een speciale voorkeur voor een uitvoerende of wil je een bepaald deel horen? Dat kun je ons laten weten in Stap 2 | Motiveer je keuzes.

Kan ik stemmen op de muziek uit de reclame?

Misschien heb je het al gezien op tv, de krant of online: Voor de Klassieke Top 400 zijn bekende componisten weer tot leven gewekt met behulp van kunstmatige intelligentie. Ze voeren campagne voor hun meest bekende muziekstukken. In de tv-reclame hoor je het Vioolconcert van Ludwig van Beethoven. Maar het kan ook zijn dat je deze stukken voorbij hebt zien komen: Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart, Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach, De vier jaargetijden van Antonio Vivaldi, Symfonie nr.9 (Ode to Joy) van Ludwig van Beethoven en de Hymnes van Hildegard von Bingen. De componisten zullen je dankbaar zijn als je op hun werk stemt!

Je favoriete stuk gevonden?

Als je je favoriete muziekstuk hebt gevonden, klik dan op het paarse plusteken erachter om dit stuk toe te voegen aan je stemlijst. In het blauwe vlak aan de linkerkant van de pagina verschijnen al je gekozen stukken. Deze blijven gewoon staan, ook als je in de tussentijd op zoek gaat naar een ander muziekstuk.

Kan ik zelf mijn lievelingsstuk toevoegen?chevron down

Staat jouw lievelingsstuk er niet tussen? Dan kan je deze als vrije keuze toevoegen. Dit kan via de speciale knop die daarvoor bovenaan de pagina staat, naast de zoekbalk en de filterknop: + Voeg vrije keuze toe

Vul de naam van de componist en de titel van het stuk in, en druk vervolgens op Voeg toe aan mijn lijst. Je mag maximaal drie vrije keuzes toevoegen.

Op hoeveel muziekstukken mag ik stemmen?chevron down

Je kan tot twintig stukken uit de inspiratielijst selecteren om op te stemmen. Daarnaast mag je drie vrije keuzes toevoegen. Eén stemlijstje mag dus 23 stukken bevatten! Let op: je hoeft niet keer op keer opnieuw te stemmen, je kan in één keer op jouw 23 favoriete stukken stemmen.

Oeps, ik heb het verkeerde stuk aangekliktchevron down

Per ongeluk het verkeerde stuk gekozen? Of wil je toch een stuk van je stemlijstje schrappen om plek je maken voor een andere favoriet? Dan kan. In het blauwe vlak aan de linkerkant van de pagina verschijnen al je gekozen stukken. Om een stuk te verwijderen van jouw stemlijst klik je op het backspace-icoontje naast de titel van het stuk.

Stap 2: Stemlijst indienen

Helemaal tevreden met je lijst? Klik dan op Stap 2 | Motiveer je keuzes in de paarse balk. Vertel ons waarom juist deze stukken jouw favoriet zijn of welk deel uit een stuk je het liefst zou horen. Je kunt hier ook je voorkeur voor een bepaalde uitvoering aangeven. Het opgeven van een motivatie is niet verplicht.

Ben je klaar met het invullen van jouw motivatie, of wil je deze stap overslaan? Klik dan op Stap 3 | Volgende in de paarse balk. Hier volgt het invullen van je gegevens en de mogelijkheid om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je kan hier ook aangeven of je van ons een mail wil ontvangen met de uitzendtijdstippen van de door jouw gekozen nummers, handig!

Vink het vakje bij 'Ik ben geen robot' aan en klik op Stap 4 | Stuur je stemlijst in.

Je belandt nu bij de enquête. We komen graag meer te weten over onze luisteraars maar het is niet verplicht deze in te vullen. Als je klikt op Stap 5 | Volgende is het stemproces voltooid!

Stap 3: Jouw stemlijstje delen

Na het stemmen krijg je jouw stemlijstje in de mailbox. Wil je opscheppen met je goede smaak? Deel dan jouw stemlijstje via social media of WhatsApp met je vrienden en familie!

Je kon stemmen van 22 september t/m 29 september 20:00 uur.

Meer over Klassieke Top 400 van NPO Klassiek

Ster advertentie
Ster advertentie