NPO Klassiek tipt

Kijktip: de 10 beste documentaires over klassieke muziek

foto: Heddy Honigmann
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijktip: de 10 beste documentaires over klassieke muziek

Even genoeg van de waan van de dag? Bekijk dan eens een van deze documentaires over klassieke muziek. Wij selecteerden 10 van de mooiste muziekdocumentaires, gratis te bekijken via NPO Start:

1. Om de wereld in 50 concerten (2014)

In 2013 reisde het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond om hun 125-jarig bestaan te vieren: vijftig concerten gaf het orkest maar liefst, verspreid over zes continenten. Heddy Honigmann reisde mee naar Buenos Aires, Soweto en Sint-Petersburg en laat zien hoe de musici van het Concertgebouworkest de harten van mensen in andere culturen veroveren.

Video niet beschikbaar

2. United we stand, musici in tijden van oorlog (2022)

In deze documentaire volgen we de in Nederland wonende Russische cellist Maya Fridman. Het is haar missie om het Oekraïense volk in tijden van oorlog te steunen. Samen met Oekraïense en Russische musici steekt ze Oekraïners een hart onder de riem.

Video niet beschikbaar

3. De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw (2016)

Cherry Duyns volgde dirigent Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen van de Matthäus-Passion tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, en over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

Video niet beschikbaar

4. Bastiaan Everink - Het geweld van de stem (2013)

Het verhaal van een elitesoldaat die een internationaal gevierde operazanger werd. Bastiaan Everink diende als marinier in Noord-Irak, maar begon terug in Nederland aan zijn roeping te twijfelen. Na het horen van Richard Wagners opera Parsifal werd hem duidelijk wat de ware opdracht was in zijn leven.

Video niet beschikbaar

5. Artemis: het oneindige kwartet (2019)

Het Berlijnse Artemis Quartett wordt gevolgd tijdens één van hun meest turbulente jaren. Vlak voor hun 30-jarig bestaan gooit cellist Eckart Runge de handdoek in de ring. Aansluitend vertrekt ook violiste Anthea Kreston. En altviolist Friedemann Weigle ontglipt het kwartet na een zelfverkozen dood. Een verhaal over rouw, strijd en revival, met schitterende muziek van onder anderen Barber, Bartók en Brahms.

Video niet beschikbaar

6. Hartmut Haenchen - De hemel boven Dresden (2015)

Documentaire over dirigent Hartmut Haenchen die laat zien hoe Haenchen, opgegroeid tussen de ruïnes in een platgebombardeerd Dresden, ondanks de barre omstandigheden zijn muzikale talent ontplooide. Maar de overheid die Haenchen hielp bij zijn muzikale carrière, bleek hem ook jarenlang te achtervolgen.

Video niet beschikbaar

7. Maestri (2017)

Nederland kent een unieke dirigentenopleiding: de prestigieuze master Orkestdirectie. Jaarlijks melden zich hiervoor honderden jonge dirigenten uit de hele wereld aan, slechts twee studenten worden aangenomen. Twee dirigenten worden gevolgd van de eerste audities tot de eerste keer dat ze de Vijfde symfonie van Beethoven mogen dirigeren.

Video niet beschikbaar

8. De stem van de meester (2013)

Dirigent Geert van den Dungen ontdekte in de twaalfjarige koorknaap Oscar Verhaar een uitzonderlijk zangtalent. In de jaren die volgen wordt Geert Oscars belangrijkste zangleraar, maar dan begint Oscar een studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Wat betekent dat voor de band tussen leerling en mentor?

Video niet beschikbaar

9. Marco, de weg terug (2015)

Iedereen kende Marco Bakker als geliefde operetteprins. Tot dat fatale ongeluk in 1997. Alles veranderde. Hoe moet je als mens verder? In dit intieme portret zien we hoe het Marco de afgelopen jaren privé en professioneel vergaan is en hoe de nasleep van het ongeluk zijn tol geëist heeft.

Video niet beschikbaar

10. Het dinsdagavondgevoel (2022)

Begin 2020 wordt het Amsterdams Gemengd Koor hard getroffen door covid. Na hun uitvoering van de Johannes Passion in het Concertgebouw op 8 maart 2020 worden meer dan honderd koorleden ziek en zijn er vier sterfgevallen in de gelederen te betreuren. In deze documentaire is te zien hoe deze hechte groep zangers worstelt met het leed dat hen overkomt en hoe ze zich herpakken.

Video niet beschikbaar

Heb je de smaak te pakken? Met een abonnement op NPO Plus kun je nóg meer klassieke muziekdocumentaires en concerten bekijken, zoals Maria by Callas of Ennio Morricone - maestro van de filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie