NPO Klassiek tipt

Het Koningsdagconcert: waar komt die traditie vandaan?

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Het Koningsdagconcert: waar komt die traditie vandaan?

Ieder jaar wordt er voorafgaand aan Koningsdag een Koningsdagconcert georganiseerd. Dit jaar treden onder meer harpist Remy van Kesteren en het Calefax Rietkwintet op. Maar waar komt die traditie van het Koningsdagconcert eigenlijk vandaan?

Het idee van een concert rond de nationale feestdag is afkomstig van prins Claus, de man van toenmalig koningin Beatrix. Hij startte de traditie in 1985, als voorzitter van het Jaar van de Muziek. Het concert werd gehouden in de balzaal van Paleis Noordeinde en was toegankelijk voor een zeer select gezelschap, op persoonlijke uitnodiging van het koninklijk huis. Stond je niet op de gastenlijst van de royals? Geen nood, ook niet-genodigden konden het concert volgen dankzij de televisieregistratie van de NOS.

Wist je dat...

Het Koningsdagconcert 2024 vond plaats op dinsdag 22 april in Emmen, met het Calefax Rietkwintet, harpist Remy van Kesteren, zangeres Rosa da Silva en het Animato Kwartet.

Bekijk het concert zaterdag 27 april om 20:25 op NPO 2

foto: NTR/NOS

De koninklijke familie bij het Koninginnedagconcert in 2013

Klassiek

De programmering van het concert, dat toen nog Koninginnedagconcert heette, was de eerste jaren doordrenkt van klassieke muziek. Prins Claus had een voorliefde voor het serieuze klassieke repertoire en bij het allereerste concert stond dan ook het Orkest van de Achttiende Eeuw met Frans Brüggen op het podium. Sieuwert Verster, directeur van het orkest, bleef de jaren daarna de muzikaal adviseur van de Koninginnedagconcerten.

Maar het was niet alleen klassiek wat er klonk. In 2001 kreeg programmeur Joop Stokkermans de opdracht om een concert met lichtere muziek samen te stellen, die door Jasperina de Jong, Liesbeth List, Boudewijn de Groot en Herman van Veen werd uitgevoerd.

Rostropovitsj

In 2003 vierde Beatrix haar 65ste verjaardag en speciaal voor die gelegenheid vond het concert plaats in het Amsterdamse Concertgebouw. Cellist Mstislav Rostropovitsj trad op, een goede vriend van de koninklijke familie.

foto: ANP

Mstislav Rostropovitsj met het koninklijk echtpaar in 1982

Nieuwe stijl

Toen Willem-Alexander in 2013 staatshoofd van Nederland werd, veranderde de naam in Koningsdagconcert. Ook de locatie veranderde, want vanaf 2014 werd het concert georganiseerd in de gemeente waar Koningsdag plaatsvindt. Ten slotte kreeg ook de programmering een make-over. Waar prins Claus nog het liefst serieuze klassieke orkesten en dirigenten uitnodigde, koos Willem-Alexander voor een mix van muzikale stijlen. Popzangers, jong talent en klassieke helden stonden voortaan naast elkaar op het podium.

Het eerste Koningsdagconcert in 2014 in Haarlem

Video niet beschikbaar

Televisie-uitzending

Het Koningsdagconcert van dit jaar vond op 22 april plaats in het Atlas Theater in Emmen en wordt op Koningsdag uitgezonden op televisie.

Zaterdag 27 april, 20:25 uur, NPO 2

Bekijk eerdere Koningsdagconcerten

Naar NPO Start

foto: ANP

De koninklijke familie bij het Koningsdagconcert 2024 in Emmen

Ster advertentie
Ster advertentie