Topstukken

Topstukken: West Side Story

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Topstukken: West Side Story

West Side Story kan met recht een echte filmklassieker genoemd worden. De musicalfilm uit 1961 kreeg maar liefst tien Oscars, de muziek van Leonard Bernstein is misschien nog wel beroemder dan de film en het verhaal is geïnspireerd op een waar meesterwerk: het toneelstuk Romeo and Juliet van Shakespeare.

Waar gaat West Side Story over?

Terwijl twee straatbendes voortdurend met elkaar vechten in het Manhattan van de jaren ’50, worden Tony en Maria verliefd op elkaar. Tony is de beste vriend van Riff, de leider van de Amerikaanse Jets. Maar Maria is de zus van Bernardo, aanvoerder van de Puerto Ricaanse Sharks. De link met Romeo and Juliet is niet moeilijk te leggen: het is een onmogelijke liefde tussen twee mensen afkomstig uit rivaliserende groepen.

Voordat Bernstein met zijn muziek voor West Side Story aan de slag ging, waren andere componisten al gegrepen door Shakespeares legendarische verhaal. Tsjaikovski schreef een fantasie-ouverture voor orkest over de twee geliefden en Prokofjev vertaalde het verhaal naar een ballet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat inspireerde Leonard Bernstein voor West Side Story?

Bernstein had grote inspiratiebronnen voor zijn muziek: de romantiek uit Shakespeares Romeo and Juliet voor het liefdesverhaal van Tony en Maria, jazz voor de stedelijke omgeving van Manhattan en de swingende muziek uit Latijns-Amerika voor de Sharks. Zo hoor je veel slagwerk en opzwepende ritmes uit Latijns-Amerikaanse dansen voorbij komen. Mambo, waar in de film ook echt een mambo op gedanst wordt, is een bekend voorbeeld, net als America. De Puerto Ricanen zingen in dit lied over hun droomland Amerika. De straatbende wil namelijk Manhatten veroveren. Om deze gewilde plek te verklanken, gebruikt Bernstein instrumenten en uitvoeringsconventies uit de jazzmuziek, destijds een groot genre in de Amerikaanse steden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoewel het meeslepende duet Somewhere over liefde gaat, komt het gevecht om grondgebied er ook in terug. Tony en Maria zingen samen over hun verlangen naar een plek en tijd waar hun liefde mogelijk zou kunnen zijn. Maar de Jets en de Sharks willen net zo graag een eigen plek waar alles mogelijk is, een ‘American dream’ die uitkomt. Op deze en nog veel meer manieren geeft Bernsteins muziek West Side Story een extra betekenislaag. En de muziek is zo wereldberoemd en legendarisch geworden, dat die boven de film is uitgestegen.

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Ster advertentie
Ster advertentie