Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Nadezda Filippova vs. Mozart, Chopin & Debussy

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Nadezda Filippova vs. Mozart, Chopin & Debussy

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Nadezda Filippova te gast in de studio voor Vrij Spel. Waar ze als kind al op jonge leeftijd haar passie voor muziek ontdekte, op de grootste podia van Europa soleerde en veel succes had, besloot ze in 2017, voor de liefde, haar moederland Rusland te verlaten door naar Nederland te verhuizen. Ook hier werd direct haar talent gezien, waardoor ze binnen een paar maanden finaliste van het Dutch Classical Talent Concours werd en ook in Nederland de harten van het publiek veroverde. Die tour en de coronaperiode die hierop volgde zorgden ervoor dat ze ging na denken over de vraag wat ze met haar muziek en spel wilde bereiken. Na een moeilijke periode en veel hierover nagedacht te hebben doet ze er tegenwoordig alles aan om meer contact te maken met haar publiek tijdens de concerten en wil ze mensen aantrekken die niet veel in aanraking komen met klassieke muziek.

Voor Vrij Spel mixte ze drie stukken: Debussy’s Rêverie, Chopin’s Nocturne in c klein op.48 nr.1 en Mozart’s bekende Sonate facile. Hiermee creëerde ze een nieuwe variatie dat moet aanvoelen als het levensverhaal van een mens, met zo de pieken en dalen. Een positief en naïef begin, een tijd vol tegenslagen en verdriet, maar waar uiteindelijk ook weer gedroomd mag worden.

Vrij Spel: Nadezda Filippova vs. Mozart, Chopin & Debussy

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie