Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Alexander Jansen vs. Grieg

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Alexander Jansen vs. Grieg

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Alexander Jansen te gast in de studio voor Vrij Spel. Dit aanstormende talent speelt regelmatig op concoursen en heeft al vele prijzen op zijn naam staan, terwijl hij dit jaar pas zijn eindexamen doet. Hij is pas 17 jaar en mag zich nu al pianist en componist noemen. Tijdens veel nachtelijke uurtjes op zijn kamer schrijft hij zijn eigen composities in allerlei verschillende stijlen: van klassiek en jazz tot elektronische popmuziek. Sinds kort heeft hij aan zijn composities zijn eerste pianoconcert toe kunnen voegen. Hij hoopt in de toekomst ook nog dirigent te worden.

Voor Vrij Spel bewerkte hij 'In the Hall of the Mountain King' van Edvard Grieg. Alexander had al lang een idee voor een toccata klaarliggen. Deze was in dezelfde mystieke stijl als de bekende klassieke hit van Grieg. Daarom besloot hij deze stukken samen te voegen. Het resulteerde in een werk vol met bergen, grotten, trollen en andere mysterieuze wezens. Hij heeft deze nieuwe compositie 'Toccata pour le piano - Montagne mystique' genoemd.

Vrij Spel: Alexander Jansen vs. Grieg

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie