Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Enzo Kok vs. Paganini

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Enzo Kok vs. Paganini

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was violist Enzo Kok te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij begon op z’n 6e met viool spelen, werd al snel als talent ontdekt en ging naar het conservatorium van Amsterdam. Tegelijkertijd was hij finalist in het televisieprogramma ‘Superkids’, werd hij tweede in de Duitse variant van dat programma en maakte een Canadees programma een korte documentaire over hem. Inmiddels speelt Enzo door heel Europa, is hij inmiddels afgestudeerd ‘met de hoogste score’ en won hij begin dit jaar de derde prijs én de publieksprijs op het Nederlands Vioolconcours Oskar Back. Het is een enorme lijst om trots op te zijn, terwijl hij pas 21 jaar oud is.

Voor deze uitzending nam Enzo zijn vrienden pianist Nikos Stavlas, gitarist Jun Bai de Jong en cajonnist Manuel Vega Abad mee. Met die laatste twee maakte hij een Vrij Spel op Paganini’s ‘La campanella’. Dat is namelijk een van de bekendste stukken voor viool. Toen zei flamencogitarist Jun Bai voor de grap tegen Enzo: “Waarom maken we geen flamenco-versie?”. Enzo vond dit eigenlijk wel een goed idee, ging direct met hen aan de slag en maakte dit zomerse en swingende Vrij Spel.


Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie