Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Ben Kim vs. Schubert

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Ben Kim vs. Schubert

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Ben Kim te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij speelde van Carnegie Hall tot de Musikverein en soleerde bij de Baltimore Symphony Orchestra, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Concertgebouw Kamerorkest. Met dat laatste prestigieuze orkest speelt hij sinds 2019 samen en dat blijkt een perfecte match te zijn. Ben raakte zo goed bevriend met de musici uit het orkest dat ze in 2020 besloten een cd op te nemen. Inmiddels is, sinds vorige maand, hun tweede album een feit en zullen ze over drie weken de studio induiken om weer een aantal pianoconcerten van Mozart op te nemen. Daarnaast is Ben lid van de Duitse Alpinevereniging. Naast zijn liefde voor het klimmen in de bergen helpt het hem ook zijn zenuwen onder controle te houden tijdens het pianospelen. In de uitzending vertelde hij aan Jet hoe dit werkt.

Voor zijn nieuwe album schreef Ben Kim verschillende cadensen voor Mozart's pianoconcerten. Dit was dus de perfecte inspiratie voor zijn Vrij Spel. Hij besloot een cadens te schrijven op Schubert's Gute Nacht uit de Winterreise. Hij had nog nooit eerder gevarieerd op zo'n bekend klassiek werk en daarom vond hij het erg spannend om dit te doen. Na meer dan 7 uur zijn variatie te schrijven in de trein van Berlijn naar Hilversum was het vandaag eindelijk zo ver en liet Ben zijn Mozart meets Schubert-versie horen van Gute Nacht. Als 1 aprilgrap voegde hij ook het thema van Clair de lune toe aan dit nachtelijke Vrij Spel.

Vrij Spel: Ben Kim vs. Schubert

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie