Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Daniel García Diego vs. Brahms

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Daniel García Diego vs. Brahms

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Daniel García Diego te gast in de studio voor Vrij Spel. Als kind groeide hij op in een familie met allerlei professionele musici en daarom was het vanaf jongs af aan al duidelijk dat Daniel ook musicus zou worden. Ondertussen is hij één van de beste van de nieuwe generatie Spaanse jazz. Hij toerde door heel Europa met grote musici, krijgt lovende recensies en offert veel dingen op om dit leven, zijn passie, te leiden. Daniel laat zich niet alleen door flamenco, jazz en klassieke muziek inspireren, maar ook door rock, elektronische muziek, muziek uit het Midden-Oosten, Middeleeuwse muziek en Gregoriaanse zang. Hierdoor is er eigenlijk geen label op zijn muziek te plakken. Nu is hij eventjes in Nederland om een aantal concerten te geven op de IX Flamenco Biënnale Nederland.

Voor Vrij Spel bewerkte hij het bekende derde deel uit de derde symfonie van Brahms. Het is één van zijn favoriete composities, gecomponeerd door één van zijn favoriete componisten. In deze symfonie hoort Daniel regelmatig Spaanse invloeden terugkomen en daarom wilde hij hier graag een flamenco-jazz variatie van maken, om dit stuk helemaal om te dopen tot een Spaanse symfonie. Aangezien hij dagelijks improviseert was Vrij Spel voor hem gesneden koek. Daniel García Diego maakte zijn eigen flamenco-rapsodie op deze bekende klassieke hit.

Vrij Spel: Daniel García Diego vs. Brahms

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie