Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Charlotte Spruit vs. Bach

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Charlotte Spruit vs. Bach

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was violist Charlotte Spruit te gast in de studio voor Vrij Spel. Ze is pas 22 jaar oud, sleepte al behoorlijk wat prijzen in de wacht, soleerde bij het Residentie Orkest en het Radio Philharmonisch Orkest en studeert nu in Londen bij de grote Rachel Podger. Een paar weken geleden heeft ze daar nog iets nieuws aan toegevoegd: een debuut-cd. Voor het talenttraject AVROTROS Klassiek Presenteert! nam ze samen met pianiste Yang Yang Cai een gevarieerde cd op met muziek van Debussy, Janáček, Sibelius, Ysaÿe en Matteis. Charlotte heeft enorm van het project genoten, maar vertelde ook dat ze na de opnames kapot was omdat ze drie dagen lang speelde met de energie alsof ze een concert gaf. In de uitzending speelde ze de twee werken van Matteis en met haar motto "Fake it till you make it" zorgde ze ervoor dat haar zenuwen voor het optreden verdwenen.

Voor Vrij Spel maakte ze een eigen variatie op het thema van de bekende Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. Ze had nog nooit een compositie op deze manier bewerkt, dus leek het haar leuk om deze uitdaging aan te gaan. Tijdens het variëren bedacht ze het volgende: "Stel, Bach was een Italiaanse vioolvirtuoos geweest. Hoe zouden de Goldbergvariaties dan hebben geklonken?" Het resulteerde in een Paganini-uitvoering van deze bekende klassieke hit.

Vrij Spel: Charlotte Spruit vs. Bach

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie