Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Ileana Termini vs. Wilhelmus

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Ileana Termini vs. Wilhelmus

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was saxofonist Ileana Termini te gast in Vrij Spel. Met twee zangers als ouders was ze als kind constant omringd door muziek en ging ze regelmatig naar concerten. Ze speelde daarom ook veel verschillende instrumenten en werd uiteindelijk het meest aangetrokken tot de blaasinstrumenten. Onder lichte druk van haar ouders en met frisse puberale tegenzin koos Ileana voor de saxofoon, maar werd, tegen haar verwachting in, tot over haar oren verliefd op het instrument. Inmiddels is ze begonnen aan haar master op het Conservatorium van Amsterdam, krijgt ze les van haar grote idool Arno Bornkamp en had ze een paar weken geleden haar debuut als solist bij het symfonieorkest van het conservatorium. Daarnaast heeft ze veel succes met haar eigen Dokwerk Saxophone Quartet en speelt ze, samen met pianist Youngjae Kim, sinds kort als duo.

Ter gelegenheid van Koningsdag was iedereen in de studio in oranjesferen en bewerkte Ileana, samen met Youngjae, het Wilhelmus voor Vrij Spel. Ze pakten het thema en maakten er verschillende variaties op. Het resulteerde in een fantastisch Vrij Spel waarin het Wilhelmus ineens erg zomers klinkt en je het niet kunt laten om erbij te gaan dansen.

Vrij Spel: Ileana Termini vs. Wilhelmus

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie