Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Delphine Trio vs. Ravel

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Delphine Trio vs. Ravel

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was het Delphine Trio te gast in de studio voor Vrij Spel. Het trio, bestaande uit klarinettist Magdalenna Krstevska, cellist Jobine Siekman en pianist Roelof Temmingh, leerde elkaar kennen op een festival. Ze besloten een paar maanden later samen een Beethoven-trio te spelen, kwamen er toen achter dat er op zowel muzikaal als persoonlijk gebied direct chemie was en besloten een vast trio te vormen. Inmiddels zijn ze een paar jaar onderweg en is recent hun debuutalbum Adrift uitgekomen met daarop veel onbekende werken van componisten als Mátyás Seiber, Kenneth Leighton en Robert Kahn. Het doel van dit trio is namelijk om die vergeten stukken in de schijnwerpers te zetten. Om die onbekende muziek boven water te krijgen spenderen ze veel tijd op het internet en speuren ze urenlang door de grootste bibliotheken.

Voor Vrij Spel bewerkten ze de bekende Bolero van Maurice Ravel. Het was de eerste keer dat ze zo'n variatie maakten, maar dat mocht de pret niet drukken en ze grepen deze uitdaging met beide handen aan. Ze veranderden de maatsoort en voegden allerlei motieven uit Introduction & Allegro van Mátyás Seiber, dat op hun nieuwe cd staat, toe. Het resulteerde in een groovy-versie met een vleugje klezmer.

Vrij Spel: Delphine Trio vs. Ravel

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie