Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Erik Bosgraaf & Ernst Reijseger vs. Bach

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Erik Bosgraaf & Ernst Reijseger vs. Bach

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag waren blokfluitist Erik Bosgraaf en cellist Ernst Reijseger te gast in de studio voor Vrij Spel. Erik speelde met de meest toonaangevende orkesten ter wereld, meer dan 100 composities werden speciaal voor hem geschreven en hij bracht beroemde en veelgeprezen albums uit. Dat maakt hem één van de grootsten in de blokfluit-wereld. Er was alleen een stuk dat hij al meer dan 20 jaar speelt, maar nog nooit heeft opgenomen: twee ricercates uit 1585 van Giovanni Bassano. Daarom dat hij die oude werken graag ten gehore wilde brengen in de uitzending.

Voor Vrij Spel nam hij zijn vriend en collega Ernst Reijseger mee naar de studio. Ze spelen al lang samen, geven regelmatig met elkaar concerten en vonden dit de perfecte gelegenheid om weer eens samen op te treden. Veel ensembles zoeken lang naar een geschikte en serieuze naam, maar Erik en Ernst vinden de klassieke wereld al serieus genoeg. Daarom dat zij zichzelf, als kale mannen, de geuzennaam Duo Theoretically Blonde hebben gegeven. Ze kozen de Gigue uit de eerste cellosuite en de Sarabande uit de tweede cellosuite van Bach om te bewerken voor Vrij Spel. Het begint mysterieus en eindigt in een groovy versie voor blokfluit en cello.

Vrij Spel: Erik Bosgraaf & Ernst Reijseger vs. Bach

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie