Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Shane van Neerden vs. Satie

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Shane van Neerden vs. Satie

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Shane van Neerden te gast in Vrij Spel. Met het op jonge leeftijd winnen van verschillende concours in Amerika was het al vrij snel duidelijk dat hij een natuurtalent was. Hij studeerde piano in Pennsylvania, wilde door blijven leren en verhuisde, speciaal voor de muziek, zes jaar geleden naar Nederland. Inmiddels heeft men in Nederland ook in de gaten dat hij een pianotalent is, wordt hij van alle kanten gevraagd om concerten te geven en is 2024 echt zíjn jaar! Shane is namelijk finalist van Dutch Classical Talent, had vorige maand zijn debuut in Het Concertgebouw én brengt komende week zijn debuut-cd uit, die hij in samenwerking met AVROTROS heeft mogen maken. Daarbovenop komt nog eens dat hij voor alle drie die grote momenten een compleet verschillend programma in heeft ingestudeerd. Shane daagt zichzelf namelijk graag uit en maakt het zichzelf daarom met plezier moeilijk.

Voor Vrij Spel had hij direct een idee: hij wilde het verstilde Des pas sur la neige van Debussy en combineren met een van zijn favoriete componisten Kaikhosru Sorabji. Des pas sur la neige was alleen te onbekend en dus switchte Shane, zonder moeite, naar de eerste Gymnopedie van Satie. Hij maakte nog wel gebruik van het originele idee en combineerde dus deze klassieke hit met In the Hothouse van zijn favoriete componist Kaikhosru Sorabji.

Vrij Spel: Shane van Neerden vs. Satie

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie