Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Wibi Soerjadi vs. Chaplin

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Wibi Soerjadi vs. Chaplin

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Wibi Soerjadi te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij varieert al op thema's vanaf het moment dat hij de piano voor het eerst aanraakte, ontving tijdens zijn carrière veel prijzen, gaf veel concerten in de grootste zalen in binnen- en buitenland, trad op met de beste orkesten en zijn cd's en dvd's zijn meerdere keren bekroond met goud en platina. Naast de klassieke muziek houdt hij ook ontzettend van filmmuziek. In de aanloop naar de stemweek van de Filmmuziek Top 50 was dit dus hét uitgelezen moment om hem te ontvangen in de studio. Wibi vulde de studio met prachtige filmmuziek. Hij speelde thema's uit de film Les Parapluies de Cherbourg. Die film heeft hij honderd keer gezien en was vanaf het eerste moment dat hij de film zag gefascineerd door de muziek die ervoor geschreven was. Daarom dat hij dit repertoire ook tijdens zijn tuin- en zomerconcerten speelt deze zomer.

Voor Vrij Spel maakte hij een bewerking op Smile uit de film Modern Times uit 1936. Charlie Chaplin componeerde de muziek en een kleine twintig jaar later werd het een jazz-standard nadat Nat King Cole er een liedje van maakte. Wibi bewondert de manier waarop Liszt transcripties maakte van bekende stukken van andere componisten. Daarom dat hij van deze filmmuziek uit Modern Times een Lisztiaanse versie maakte in aanloop naar de Filmmuziek Top 50.

Lees ook

Modern Times

Modern Times

Vrij Spel: Wibi Soerjadi vs. Chaplin

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie