Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Pianoduo Amacord vs. Beethoven

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Pianoduo Amacord vs. Beethoven

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Midden in het centrum van Wenen ligt café Amacord. Het is een plek waar kunstenaars en politici graag langskomen. In dat café leerden de Servische pianiste Ivana Alkovic en de Nederlandse pianist Maarten den Hengst elkaar kennen. Ze spraken over kunst en vriendschap, maar na een tijdje sloeg de vonk over. Na een jaar besloten ze allebei in Amsterdam te gaan wonen. In het begin speelden ze allebei in hun eigen ensembles, maar uiteindelijk besloten ze toch een pianoduo te vormen en zo ontstond Pianoduo Amacord.

Op dit moment zijn ze bezig met een project rondom het thema Wenen, waarin ze verschillende werken spelen die allemaal een link hebben met die stad. Dit is zo'n succes dat ze van plan zijn om aan het einde van dit jaar dit repertoire op cd te zetten. Geheel in het Weense thema kozen ze Beethoven's Romance op.50 om op te variëren voor Vrij Spel. In die bewerking stopten ze allerlei elementen van Mozart, een wals en Schönbergs twaalftoonsmuziek om zo een Weense versie te maken van de klassiek hit van Beethoven.

Vrij Spel: Pianoduo Amacord vs. Beethoven

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie