Vrije Geluiden
VPRO

Ralph van Raat

  1. Klassiekchevron right
  2. Ralph van Raat

Componist Daan Manneke vierde tijdens November Music vorig jaar zijn 80e verjaardag, reden voor het festival om een heuse Manneke-marathon te programmeren, waaronder Grote Archipel voor piano solo uit 2018, in een recital door Ralph van Raat. Een indrukwekkend pianomonument waarin Manneke al zijn liefde en hartstocht voor het componeren heeft samengebald. En dat voor een instrument waarvoor Manneke nog niet zoveel had geschreven. Grote Archipel is een zesdelig werk, waarin Manneke reflecteert op zijn oeuvre: van zijn vroegste werk tot recentere creaties, waarbij hij ook kritisch durft terug te blikken. Grote Archipel is geschreven voor een peloton aan pianisten - Kelvin Grout, Jelena Bazova, Daniel Kramer, Geoffrey Madge, Hannes Minnaar en Ralph van Raat - die het stuk in estafettes in première brachten, en opnamen voor een CD-uitgave (Zefir Records). Tijdens November Music 2019 vertolkte Ralph van Raat het meesterwerk in zijn eentje.

In het interview hieronder vertelt Ralph van Raat over zijn liefde voor de 20e eeuwse muziek, over zijn bewondering voor Daan Manneke en over een sleutelwerk in het oeuvre van Pierre Boulez, dat hij eerder dit jaar op de CD French Piano Rarities (Naxos) uitbracht.

Aad van Nieuwkerk in gesprek met Ralph van Raat

Delen uit de concertopname November Music 2019 en van de genoemde CD's in Vrije Geluiden op NPO Radio 4, 26 en 27 september 2020, 23.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie