Vrije Geluiden
VPRO

Nieuwe CD: Hans van Eck

  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe CD: Hans van Eck

Drie componisten met elk een uitgesproken eigen signatuur, een eigen benadering van de muziek en een eigen klankwereld - toch verzameld op één cd. Of beter gezegd: op twéé cd's, want werk van deze drie componisten is ook verzameld op de CD 'free game I' - met muziek voor klarinet en bassethoorn. 'free game II' bevat muziek voor piano, uitgevoerd door Daniël Kramer of Yumi Toyoma.

De verbindende factor? Dat is, vertelt Hans van Eck in onderstaand interview, een toevallige en persoonlijke: al in de vroege jaren '80 leerden Hans en Norbert Wissing (die in 2019 helaas overleed) elkaar kennen, nog tijdens hun studietijd. Hun muzikale ontwikkeling liep uiteen, maar de vriendschap bleef, en toen Norbert de wens uitsprak om ook eens zijn werk op cd uit te brengen, stelde Hans voor om dat te doen met Xander Hunfeld, die hij bij een project in Den Bosch had leren kennen. Zo ontwikkelde zich het concept voor een verzameling klarinetstukken, en daarna voor een verzameling werken voor piano.

Drie componisten dus met ieder een heel eigen geschiedenis. Hans van Eck studeerde muziekwetenschap en sonologie, en raakte al vroeg geïnteresseerd in elektronische muziek en de mogelijkheden van klankmanipulatie. Xander Hunfeld is niet alleen componist (hij studeerde bij Robert Heppener en Boukje Land aan het Sweelinck Conservatorium) maar ook filosoof. Hij beschouwt de muziek van Anton Webern als een van zijn belangrijkste invloeden. Norbert Wissing had eigenlijk bij Rudolf Escher willen studeren, maar die gaf i.v.m. gezondheidsproblemen geen les meer; door een gelukkig toeval ontmoette hij Lex van Delden, die zich ontpopte tot zijn mentor.

Hans van Eck vertelt in onderstaand interview - waarvan de beeldkwaliteit te kort schiet, door de corona-crisis waren we aangewezen op een Skype-verbinding - over de ontstaansgeschiedenis van de cd, maar ook over zijn liefde voor de magie van klank, en over de compositie Zes Haiku's, die in twee verschillende versies op de cd staat: eentje solo piano, en een 'bonus'-versie waarop pianiste Yumi Toyama de haiku's waardoor het werk is geïnspireerd ook voordraagt.

De cd is te streamen èn digitaal (of fysiek) te bestellen op de bandcamp-pagina van Hans van Eck.

Video niet beschikbaar

Zes Haiku's van Hans van Eck is ook te horen in VPRO Vrije Geluiden op NPO Radio 4 op zondag 22 maart 2020 (23.00-24.00).

Ster advertentie
Ster advertentie