Vrije Geluiden
VPRO

Gothic Voices: Old Hall Manuscript

foto: Old Hall Manuscript, British Library
  1. Klassiekchevron right
  2. Gothic Voices: Old Hall Manuscript

Het Old Hall Manuscript is de belangrijkste verzameling Engelse sacrale muziek uit het begin van de 15e eeuw. Maar liefst 148 composities zijn er in de bundel te vinden! Een keuze uit het Old Hall Manuscript is opgenomen door Gothic Voices op de nieuwe CD 'Echoes of an Old Hall'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de composities zijn twee stijlen te onderkennen: de ene is de zogeheten ‘English discant’, waarin stemmen worden toegevoegd aan een Gregoriaanse middenstem; en de andere is de zogeheten ‘chanson’-stijl, waarin de hoogste stem de belangrijkste partij zingt. De ‘Contenance Angloise’ werd deze manier van zingen genoemd door de collega’s op het vasteland van Europa, met name in de Vlaamse scholen.

Wat niet wil zeggen dat er niet een levendige culturele en muzikale uitwisseling was tussen de Britse eilanden en het gebied dat we nu kennen als Frankrijk en België - en de invloeden van die vroeg 15e eeuwse Engelse muziek hoor je dan ook terug in bijvoorbeeld de muziek van de Vlaamse componist Guillaume Dufay, die bekend staat als de grootste polyfonist van de 15e eeuw.

Naar schatting in de jaren ’20 van de 15e eeuw. VZeshonderd jaar geleden! Toen werd het Old Hall Manuscript samengesteld - een perkamenten verzameling van late 14e eeuwse en vroege 15e eeuwse composities uit Engeland. De bundel wordt ‘Old Hall Manuscript’ genoemd naar de plek waar het in privé-eigendom werd bewaard: St. Edmund’s College, Oll Hall Green, in Hertfordshire. Schitterend geïllustreerd in goud, rood en blauw, de hoofdletters aan het begin van de teksten en de zijkanten van de bladzijden, naast de verschillende misdelen, motetten en Maria-antifonen die in het manuscript te vinden zijn. Het manuscript is ook de beste bron van kennis voor de Middeleeuwse muziek in Engeland. Het is via een veiling terechtgekomen in de British Library.

In Vrije Geluiden op zondag 18 en zondag 25 juli 2021


foto: Old Hall Manuscript British Library

Ster advertentie
Ster advertentie