Vrije Geluiden
VPRO

Martijn Padding: met potlood en papier

  1. Klassiekchevron right
  2. Martijn Padding: met potlood en papier

Martijn Padding zit niet stil, ook niet in deze periode die gekenmerkt wordt door corona-maatregelen en gecancelde concerten. Hij componeert net zo hard door als anders, geeft les aan het Haags Conservatorium (maar dan op afstand, beeldbellend), en verheugt zich alweer op een volgende première. Een gecompliceerde kniebreuk kluisterde hem eind vorig jaar al aan huis, wat hem prikkelde om eens met behulp van de computer te programmeren. Intussen is hij terug naar potlood en papier, maar - als hij minder druk is met lesgeven - de verrassende mogelijkheden van de computer, die zal hij zeker weer gaan opzoeken. Een lang gesprek, ook over het eígenlijk heel aangrijpende Schumanns Last Procession:

Video niet beschikbaar

In het gesprek licht Martijn Padding toe hoe hij onderstaand lied van Schumann, Ich grolle nicht, heeft gebruikt voor zijn Schumanns Last Procession, dat 'gaat over' de wekelijkse wandeling die Schumann, onder begeleiding, mocht maken van de kliniek waar hij op het eind van zijn getormenteerde leven verbleef naar het standbeeld van Beethoven, een kilometer verderop, in Bonn. Daar zat Schumann dan, een uur 'sprak hij' met de grote Beethoven. En dan liep hij terug naar de inrichting voor geesteszieken in Endenich. Daaronder een opname van Schumanns Last Procession, dat uitdrukking geeft aan het verdriet en de tragiek van de allerlaatste keer dat Schumann naar Beethoven liep, uitgevoerd door Astrid Haring [harp] en Brandt Attema [bastrombone], opgenomen voor Vrije Geluiden TV in 2011.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hier kun je een deel uit de radio-uitzending van 21 juni 2020 terugluisteren, met delen uit het interview, èn de muziek van Padding die ter sprake komt:

Padding, Masseurs, Stotijn

Ster advertentie
Ster advertentie