Vrije Geluiden
VPRO

Roctet: nieuw repertoire, nieuwe CD!

foto: Roctet
  1. Klassiekchevron right
  2. Roctet: nieuw repertoire, nieuwe CD!

strijkoctet werkt aan nieuwe CD met o.a. werk van Theo Loevendie

Een bijzonder ensemble: het strijkoctet! Het in 2016 opgerichte Roctet is zo'n strijkoctet. Roctet stelt zich ten doel zowel bestaand repertoire (bekend én onbekend) uit te voeren, maar ook een avontuurlijke samenwerking aan te gaan met reeds gearriveerde toonaangevende Nederlandse en buitenlandse componisten van nu, én bovendien met jonge beloftes. Het ensemble beoogt hiermee een grotere erkenning van deze bijzondere maar vaak onderbelichte strijkformatie.

Roctet neemt volgende maand zijn tweede cd op, met daarop o.a. het in opdracht van Roctet gecomponeerde werk Changes van een van de bekendste Nederlandse componisten Theo Loevendie. In het interview hieronder vertelt de 93-jarige componist over zijn aanvankelijke plan om een dubbelkwartet te maken, om tóch bij een 'echt' octet uit te komen.

Video niet beschikbaar

Verder zullen op de nieuwe Roctet-CD Georges Enescu’s meesterlijke octet én het zelden gespeelde Doppio Quartetto van Ottorino Respighi worden opgenomen. Voor de CD is een crowdfundingcampagne gestart! Lees daar meer over via >deze link.

Joris van Rijn en Julija Hartig van Roctet lichten, samen met componist Calliope Tsoupaki én drie studenten compositie een project toe waarin de studenten, met adviezen van oude rot in het vak Loevendie, hun eerste werk voor strijkoctet schrijven. Op zaterdag 22 juni zijn de resultaten te horen in het concert >Midzomer8 in de Uilenburger Sjoel in Amsterdam. Met dat concert vieren de 8 strijkers van Roctet hun 8-jarig bestaan met 8 voor hen gecomponeerde octetten!

Meer informatie over de andere concerten (ook op de Dag van de Componist, 15 juni!) vind je gemakkelijk via >deze link.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie