Vrije Geluiden
VPRO

Elisabeth Blom, koordirigent

  1. Klassiekchevron right
  2. Elisabeth Blom, koordirigent

Op 7 november 2019 werd componist Daan Manneke - op die dag vierde hij zijn 80e verjaardag - in het zonnetje gezet tijdens een van de concerten van November Music. In de Grote Kerk in Den Bosch zong het door Manneke in 1976 opgerichte Cappella Breda onder leiding van Elisabeth Blom werken van niet alleen Manneke zelf, maar ook van onder meer Jan Pieterszoon Sweelinck. Een gevarieerd programma voor koor en solowerken voor harp en accordeon, met medewerking van Vincent van Amsterdam (accordeon) en Astrid Haring (harp).

Luister hier naar het interview met Elisabeth Blom over Cappella Breda, het dirigeren van een koor, en hoe oude en nieuwe muziek heel goed samengaan:

Interview met Elisabeth Blom

Voor Daan Manneke is het Geneefse psalter – een bundeling van de 150 psalmen - altijd een leidraad geweest binnen zijn oeuvre. Zo klinken tijdens dit concert karakteristieke koorwerken als Psalm 122 en het Psalmenrequiem. Deze door harp begeleide dodenmis etaleert Manneke’s grote liefde voor het psalmenrepertoire. Daarnaast werden koorwerken van Sweelinck en Messiaen gezongen die voor Manneke altijd onuitputtelijke inspiratiebronnen zijn geweest, en nog zijn.

In 2017 werd de directie van Cappella Breda overgenomen door Elisabeth Blom. Hieronder het eerste deel van een interview over het zingen van composities van Manneke en Sweelinck:

Video niet beschikbaar

Een tweede gedeelte van de opname van het concert van 7 november is te horen in Vrije Geluiden op Radio 4 op 28 december, 23.00-24.00 uur.

Een eerste gedeelte van de opname van dat concert was te horen in Vrije Geluiden op Radio 4 op 21 december, 23.00-24.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie