Vrije Geluiden
VPRO

Germaine Tailleferre

  1. Klassiekchevron right
  2. Germaine Tailleferre

Afgelopen zondag 19 april was de verjaardag van de Franse componiste Germaine Tailleferre (1892-1983), artiestennaam van Marcelle Taillefesse. Ze is - aan het begin van de 20e eeuw - vooral bekend geworden als de enige vrouw in de Groupe Des Six, de groep van zes componisten in Frankrijk die toen de voorhoede vormden van de nieuwe muziek in Frankrijk. Daar hoorden verder onder meer Darius Milhaud en Francis Poulenc bij.

Germaine Tailleferre woonde tussen de twee wereldoorlogen in Parijs, in de kunstenaarsbuurt, Montparnasse. Ze kreeg er bezoek van andere (inmiddels beroemde) kunstenaars als Pablo Picasso en Guillaume Apollinaire. Maar ze woonde in die tijd ook een poosje in de Verenigde Staten, waar ze onder ander Charlie Chaplin onmoette, die haar nog heeft uitgenodigd om mee te gaan naar Hollywood om filmmuziek te componeren. Dat deed ze niet, ze ging terug naar Frankrijk (alleen tussen 1942 en 1946 woonde ze nog een tijd in Amerika) en daar, in Frankrijk, heeft ze tot haar dood in 1983 altijd gewoond en gewerkt als componist en muziekdocent.

Hoewel ze dus bij de avant-garde van de Groupe des Six hoorde, liet ze het experimenteren in de loop der jaren steeds meer los, ze componeerde liefst een beetje luchtige, vrolijke muziek. "Ik schrijf muziek omdat ik 't leuk vind. Ik weet dat mijn muziek niet groots is, maar wel vrolijk en luchthartig" zei ze over haar eigen muziek.

In 1919 schreef ze een strijkkwartet, en nadat dat in 1921 in première was gegaan werd ze uitgenodigd om zich bij de Nouveaux Jeunes aan te sluiten, en dát was de groep die later bekend zou worden als de Groupe des Six. Dus hier is het eigenlijk allemaal mee begonnen.

Germaine TailleferreHet Pianotrio van Tailleferre vonden we ook op YouTube, in deze mooie opname van het Morgenstern Trio:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie