Vrije Geluiden
VPRO

Voor de linkerhand: Left Hand Legacy vol. 2

foto: Prisma String Trio
  1. Klassiekchevron right
  2. Voor de linkerhand: Left Hand Legacy vol. 2

kamermuziek uit het archief van Paul Wittgenstein

Left Hand Legacy

De Weense pianist Paul Wittgenstein verloor in 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, zijn rechterarm. Alom bekend is het Pianoconcert voor de linkerhand van Maurice Ravel, geschreven voor Paul Wittgenstein. Minder bekend is de kamermuziek die vele componisten schreven voor Wittgenstein - muziek die hij tijdens zijn leven niet met anderen wilde delen; verborgen gebleven tot 2001, in zijn bibliotheek. Langzaam maar zeker worden de schatten van Wittgenstein overal ontdekt.

In het Wittgenstein Project werkten Prisma Strijktrio, pianist Folke Nauta en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer samen om de muzikale erfenis van linkerhand-pianist Paul Wittgenstein over het voetlicht te brengen. De Nederlandse pianist Folke Nauta verloor het gebruik van zijn rechterhand door focale dystonie. Na de onverwachte en plotselinge dood van Folke Nauta in de zomer van 2023 besloten de andere vier musici om het project voort te zetten, nu met de uit Oekraïne naar Nederland gevluchte pianist Antonii Baryshevskyi.

Dit Wittgenstein Project bevat, naast concerten (klik hier voor info), ook CD's (klik hier voor info), vier nieuwe werken van Nederlandse componisten en een vijfdelige podcastserie van Lex Bohlmeijer: De pianist met één hand (klik hier).

Cellist Michiel Weidner van het Prisma Trio vertelt hieronder over de voortzetting van het project en over de nieuwe CD, Left Hand Legacy vol. 2, waarop de laatste opnamen die met Folke Nauta werden gemaakt te horen zijn:

Michiel Weidner over Left Hand Legacy vol. 2

Video niet beschikbaar

Hieronder een gesprek (maart 2023) met Folke Nauta, Lars Wouters van den Oudenweijer en de leden van het Prisma Strijktrio: Janneke van Prooijen (viool), Elisabeth Smalt (altviool) en Michiel Weidner (cello):

Folke Nauta, Lars Wouters van den Oudenweijer en het Prisma Strijktrio: Janneke van Prooijen, Elisabeth Smalt, Michiel Weidner 

Video niet beschikbaar

Vrije Geluiden: de weg naar Ter Aalst

Vrije Geluiden: de linkerhand

Vrije Geluiden: Left Hand Legacy

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister nu naar 'De pianist met één hand' in de podcast 'Het Verhaal'

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie