Vrije Geluiden
VPRO

Vier jonge componisten, één Gaudeamus Award... (Vrije Geluiden 11 september 2021)

foto: https://gaudeamus.nl/
  1. Klassiekchevron right
  2. Vier jonge componisten, één Gaudeamus Award... (Vrije Geluiden 11 september 2021)

Wie van deze vier muziekpioniers wint morgen de Gaudeamus Award?

Gaudeamus is al 76 jaar hét festival voor jonge muziekpioniers. Een jaarlijks terugkerend onderdeel is de muziek van de genomineerden voor de Gaudeamus Award. Vier componisten (onder de 35 jaar) zijn uitgekozen door een professionele jury, die daarvoor koos uit meer dan 250 inzendingen van componisten uit de hele wereld. Het werk van die vier genomineerden is gedurende het festival te horen in verschillende concerten, waaronder gloednieuwe stukken die ze schreven voor Award Ensembles VONK en het Zöllner-Roche Duo. Aan het einde van de week ontvangt een van de genomineerden de Award, bestaande uit een opdracht voor een nieuw stuk dat in een toekomstige editie van het festival in première gaat. De genomineerden zijn:

foto: https://gaudeamus.nl/

Gen Tanaka (1994) is een Japanse componist met een liefde voor de kustgebieden van de Verenigde Staten en de tegenculturen daaromheen. Hij streeft ernaar om muziek te maken die sterk emotioneel en sensueel is, vanuit zijn interesses in popmuziek, oosterse filosofie en de natuurlijke wereld.

Jenny Beck is een componiste die geïnteresseerd is in luisteren en ademen, luisteren en ademen... Ze schrijft muziek voor instrumenten, stemmen, elektronica en gevonden voorwerpen in verschillende kleine en grote ensembles. Haar werk weerspiegelt haar interesses in de natuur, meditatie, sfeer en ambiguïteit. Jenny is momenteel bezig met een PhD in muziekcompositie aan Princeton University.

Matthew Ricketts (1986) is een Canadese componist, momenteel woonachtig in New York City. Zijn muziek beweegt zich van extremen in aanwezigheid en afwezigheid, van geschreeuw tot stilte, tegelijkertijd terughoudend en flamboyant. Matthews muziek staat bekend om zijn "bruisende en soms stekelige geluiden" en "hypnotiserende verkenning van melodie" (ICareIfYouListen), alsook zijn "scherpe harmonieën en parmantig sputteren" (The New York Times). Hij is een Guggenheim Fellow 2019.

Annika Socolofsky (1990) is een Amerikaanse componist en avantfolkzangeres. Haar muziek ontspruit aan de kracht en nuances van de menselijke stem en loopt uiteen van orkestrale werken en opera's tot a capella folkballades. Annika schrijft veel voor haar eigen stem met kamerensemble, waaronder een groeiend repertoire van 'feministische woede-slaapliedjes', bedoeld om eeuwen van achterhaalde teksten voor jonge kinderen aan te vechten door oude slaapliedjes te bewerken voor een nieuw, queer tijdperk. Een ervan is getiteld Don't Say A Word.

Een gesprek met de vier genomineerden na afloop van een seminar van jurylid en componist Karen Takanata over filmmuziek... Je hoort eerst even de stem van Jenny, dan die van Matthew, dan die van Annika, en dan die van Gen - (klik op "Speel fragment af"):

Vier genomineerde componisten - een gesprek in het Engels

Linkjes:
> Glen Tanaka

> Matthew Ricketts

> Jenny Beck
> Annika Sokolofsky


> uitzending Vrije Geluiden 11 september 2021


speellijst van die uitzending:

23.04
CD Tawo (7 Mountain Records 7MNTN-020)
Andrew Norman: The Garden of Follies pt 1 en 2 en 5
Kyeong Ham [hobo]; Yeol Eum Son [piano]
5’46”

23.15
opname NTR 8 sep 2021 TiVre Herz
Gen Tanaka: Novelty is a Density of Connection
Ralph van Raat [piano]
8’11”

23.25
https://soundcloud.com/aksoco/...
Annika Socolofsky: Don’t say a word
Eighth Blackbird
5’55”

23.35
https://soundcloud.com/matthew...
Matthew Ricketts: Unset voor sopraan en ensemble
Sharon Harms (soprano) and Talea Ensemble (Jeffrey Means, conductor)
Text: "Unset" by Joshua Clover (used with permission)
11’59”

23.45
https://soundcloud.com/jenny-b...
Jenny Beck: Sleepchains
Bearthoven
11’18”

Ster advertentie
Ster advertentie