Vrije Geluiden
VPRO

De verliefde Sjostakovitsj, 16 jaar nog pas

  1. Klassiekchevron right
  2. De verliefde Sjostakovitsj, 16 jaar nog pas

Dit jaar bestaat het Storioni Trio 25 jaar en dat is een felicitatie meer dan waard. Pianist Bart van de Roer, violist Wouter Vossen en cellist Marc Vossen brengen al een kwart eeuw een breed repertoire, zetten componisten aan het werk en hebben een neus voor het fenomeen Triple-concerten.

Het trio heeft bovendien een eigen festival. Het Storioni Trio speelde in 2001 het Pianotrio no.1 van Dmitri Sjostakovitsj in Studio Plantage voor een televisie-opname met Han Reiziger. Een compositie van de nog jonge Dmitri Sjostakovitsj, die pas 16 jaar oud was toen hij dit werk componeerde en opdroeg aan Tatyana Glivenko, een meisje waar hij verliefd op was. Wat de liefde vermag!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het was 1923, en de jonge Sjostakovitsj had al drie jaar conservatorium achter de rug, in Petrograd. Zijn vader was het jaar daarvoor gestorven in de barre omstandigheden die Rusland kenmerkten na de revolutie. Ook de gezondheid van de jonge Dmitri leed daaronder: hij liep tuberculose op, en kort voor een optreden ten behoeve van zijn examen werd hij geopereerd, als gevolg waarvan hij optrad met een in verband gewikkelde hals. Om aan te sterken werd hij vervolgens naar een sanatorium op de Krim gestuurd, en dáár schreef hij dit pianotrio.Met Tatyana bleef Sjostakovitsj nog jarenlang goed bevriend.

Ster advertentie
Ster advertentie