Vrije Geluiden
VPRO

De Betoverde Vaatwasser is terug!

foto: Henc Smit
  1. Klassiekchevron right
  2. De Betoverde Vaatwasser is terug!

Unieke en overrompelende mini-opera voor tenor en saxofoonkwartet.

Saxofoonkwartet Amstel Quartet en tenor Marcel Beekman zijn live te horen in de mini-opera ‘De Betoverde Vaatwasser’ van componist Reza Namavar, op zaterdag 1 juni 2024 tijdens het festival Dag in de Branding in Den Haag.

Een eerdere opname was al eens te horen in Vrije Geluiden op NPO Klassiek.

De handleiding van een vaatwasser, een kinderdagverblijf en Tonnie Tonijn. Alledaags, en tegelijk dus helemaal niet alledaags voor een opera... En dat was precies de bedoeling, zo zegt Reza Namavar: 'Juist zoiets knulligs en kleins als de handleiding van een vaatwasser vind ik interessant om totaal op te blazen tot de meest absurde proporties.'

Namavar, Amstel Quartet en Beekman raakten tijdens de pandemie geïnspireerd door het format van het radiofonisch hoorspel: louter met geluid een verhaal vertellen, zonder visuele hulpmiddelen - behalve de illustraties (die zijn van Henc Smit).

Voor Reza Namavar is het de eerste keer dat hij naast componist ook librettist is. Absurdisme is voor hem geen onbekend thema. Ook zijn eerdere werk kenmerkt zich door het onverwachte en met zijn composities zet hij vraagtekens bij vastgeroeste ideeën van de luisteraar. Zowel Amstel Quartet als Beekman zijn liefhebber van zijn absurdistische verhalen en stelden voor om daar een muzikaal component aan toe te voegen. Volgens baritonsaxofonist Harry Cherrin is het resultaat niet alleen tekstueel maar ook muzikaal humoristisch. 'Reza herhaalt muzikale ideeën soms heel obsessief, en dan verandert de textuur op een heel ongemakkelijk moment. De muziek wordt hierdoor heel bekend qua textuur en kleur, maar ook heel onvoorspelbaar, uniek en gek.'

Hieronder een interview met componist Reza Namavar en tenor Marcel Beekman:

Video niet beschikbaar

Componist Reza Namavar studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en was leerling van o.a. Louis Andriessen en Martijn Padding. In 2017 won hij de Willem Breuker Prijs. Namavar staat bekend om zijn originele bijdragen aan het hedendaagse muzieklandschap.

Amstel Quartet heeft in zijn 25-jarige bestaan de saxofoon over de volle breedte ingezet. Amstel Quartet werkt veel samen met hedendaagse componisten om nieuw en innovatief repertoire voor saxofoonkwartet te realiseren. Ze werkten eerder samen met Namavar, zo schreef hij in 2010 voor hen de compositie ‘Kraaijlook’.

De befaamde tenor Marcel Beekman studeerde bij Margreet Honig en staat bekend als zanger van oude muziek uit de Duitse en Franse barok. Ook hedendaagse muziek vormt een belangrijk deel van zijn loopbaan. Eerder zong hij wereldpremières van Calliope Tsoupaki, Louis Andriessen, Martijn Padding en Micha Hamel.

Op 18 juni was een gedeelte van het werk live te horen tijdens de Dag van de Componist in TivoliVredenburg en bij NTR Podium op (toen nog) NPO Radio 4. Op 25 juni vindt de digitale release plaats en is het absurdistische hoorspel in zijn geheel in VPRO Vrije Geluiden op NPO Radio 4.

Vrije Geluiden: De Betoverde Vaatwasser

Ster advertentie
Ster advertentie