Vrije Geluiden
VPRO

Rosa Ensemble: Akasha

  1. Klassiekchevron right
  2. Rosa Ensemble: Akasha

Het in Utrecht gevestigde Rosa Ensemble brengt in deze tijd van social distancing een album uit met audio-opnamen van een voorstelling die juist helemaal gaat over verbinden en verbondenheid. Maar dan wel in de meest universele betekenis van het woord: Akasha - zo heet het album - is Sanskriet voor 'ether' of 'het vijfde element', de 'quinta essentia'. Het onwaarneembare element dat alles in de kosmos, en alles in alle tijden, tot één geheel verbindt.

Dat althans is de theorie van een Hongaarse visionair (ooit begonnen als concertpianist) Ervin Laszlo. De artistiek leider van het Rosa Ensemble, slagwerker en ocmponist Daniel Cross, liet zich door de omvattende theorieën van deze Laszlo inspireren en schreef een muziektheatervoorstelling met teksten van onder meer Olivier Sacks, Dermot Healy, T.S. Eliot en Walt Whitman. Die voorstelling ging al een paar jaar geleden, maar nu is er dan een CD-versie, waarvoor Cross extra muzikaal materiaal opnam en het geheel inkortte tot albumlengte. Je zou Akasha een opera kunnen noemen, aldus het Rosa Ensemble. Of een holistisch oratorium, dat het leven en het gehele universum viert als één wolk van materie en deeltjes die met elkaar verbonden zijn.

Op vrijdag 10 april 2020, Goede Vrijdag dus (en alleen op die dag!) is het album beschikbaar als download met een ‘pay what you want’-knop via Bandcamp. Ideaal voor wie minder te besteden heeft in deze barre tijden, want dan is het gratis; aan de andere kant is het ook een mogelijkheid om de Rosa-muzikanten te steunen met een gift. Natuurlijk ook als gewone cd te verkrijgen via de website van het Rosa Ensemble.

Hieronder een teaser voor Akasha, èn een Skype-interview met Daniel Cross:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Video niet beschikbaar

Enkele tracks van de CD zijn te horen in Vrije Geluiden op NPO Radio 4 op zondag 5 april 2020 (23.00-24.00 uur).

Foto's: (c) Wouter Jansen

Ster advertentie
Ster advertentie