Zomeravondconcert
AVROTROSNTR

Prinsengrachtconcert 2024: hoofdrol voor gitaar, saxofoon en accordeon

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Prinsengrachtconcert 2024: hoofdrol voor gitaar, saxofoon en accordeon

Het thema en de artiesten voor het Prinsengrachtconcert 2024 zijn bekend. Dit jaar geeft het concert een podium aan bijzondere instrumenten en jonge musici.

De hoofdrol tijdens het Prinsengrachtconcert is deze editie weggelegd voor de gitaar, saxofoon en accordeon. Niet eerder waren de prachtige klanken van deze instrumenten solo te horen tijdens het evenement. De Montenegrijnse gitarist MILOŠ, Letse accordeonist Ksenija Sidorova en Britse saxofonist Jess Gillam brengen op zaterdag 24 augustus 2024, samen met ensemble Fuse, de bezoekers en de kijkers thuis in vervoering.

MILOŠ

Miloš Karadaglić, in 1983 geboren in Montenegro, is een van 's werelds meest gevierde klassieke gitaristen. Zijn carrière begon in 2011 met de release van zijn internationaal goed verkochte debuutalbum Mediterraneo. Sindsdien ontving hij talloze prijzen en lof van over de hele wereld. In 2016 nam BBC Music Magazine MILOŠ op in de ‘Zes van de beste klassieke gitaristen van de afgelopen eeuw’-lijst. Eerder trad hij als solist op met enkele van 's werelds grootste orkesten, waaronder London and LA Philharmonics. Zijn eerste uitverkochte solorecital in de ronde van de Royal Albert Hall werd door de critici geprezen en veroorzaakte wereldwijde sensatie.

AVROTROS reisde naar Londen om alvast kennis te maken met MILOŠ:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

I feel honoured to be the soloist of this year’s Prinsengrachtconcert, an open-air concert that has been the stage to so many celebrated classical musicians for over 40 years.

MILOŠ

Het jaar met drie solisten

Naast solist MILOŠ staat de in de New York Times geroemde Ksenija Sidorova op het podium, een van de belangrijkste ambassadeurs van de klassieke accordeon. Saxofonist Jess Gillam is de derde solist van de avond. Jess was de eerste saxofonist die in 2016 de finale van BBC Young Musician bereikte, eerder trad ze als jongste solist ooit op tijdens de Last Night of the Proms.

Het Prinsengrachtconcert wordt dit jaar weer gepresenteerd door Maria Fiselier en wordt live bij AVROTROS op NPO 2 uitgezonden. Ab Nieuwdorp presenteert op NPO Klassiek. In deze radio-uitzending is ook het voorprogramma te horen met het Animato Kwartet & Jelmer de Moed; musici die in het talenttraject AVROTROS Klassiek Presenteert! hebben gezeten.

Het Prinsengrachtconcert, 24 augustus om 21.20 uur live bij AVROTROS op NPO 2 en vanaf 19:00 uur (inclusief voorprogramma) op NPO Klassiek.
AVROTROS verzorgt dit jaar voor de 40e keer de live-registratie op tv.

Bron: AVROTROS Klassiek

Ster advertentie
Ster advertentie