De componistenkamer
VPRO

#9 - Huba de Graaff

  1. Podcastschevron right
  2. De componistenkamerchevron right
  3. #9 - Huba de Graaff

za 30 oktober 2021

In haar werkkamer spreekt componist Huba de Graaff openhartig over de dingen die haar bezighouden en over dingen waarvan ze afscheid moest nemen. Ze zingt een klein stukje van haar nieuwste werk tussen roterende luidsprekers in een verlaten ruimte.


Componist Huba de Graaff werd in 1959 geboren in Amsterdam. Ze woont nog steeds in deze stad die haar zo dierbaar is, niet ver van de Dappermarkt. Inmiddels werkt ze al 30 jaar als zelfstandig ondernemer en ontwikkelde ze door de jaren heen zelfgemaakte instrumenten, zoals een metalen jurk, maar ook haar eigen software waarmee ze allerlei soorten elektronica kon besturen. Ze neemt een bijzondere plaats in in het landschap van de hedendaagse muziek. Ze produceerde de afgelopen 25 jaar een reeks unieke muziek-theaterwerken waaronder ‘Lautsprecher Arnolt’, ‘Apera’ en haar ‘Pornopera’.


Ze studeerde viool, sonologie en compositie bij o.a. Gilius van Bergeyk, Louis Andriessen, Dick Raaijmakers en Fredric Rzewski. Tijdens haar studie speelde ze in de bands The Tapes en Transistor met toetsenist Rober-Jan Stips.