De componistenkamer
VPRO

#11 - Mathilde Wantenaar

  1. Podcastschevron right
  2. De componistenkamerchevron right
  3. #11 - Mathilde Wantenaar

za 13 november 2021

Mathilde Wantenaar kijkt uit over Amsterdam, de stad waar ze 28 jaar geleden werd geboren. Hier studeerde ze ook aan het conservatorium, bij de componisten Willem Jeths en Wim Henderickx. De weg naar haar nieuwste orkestwerk ‘Meander’ voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest ging niet over rozen. Ze vertelt openhartig over de worstelingen tijdens Corona die veel musici en componisten zullen herkennen. Samen met haar vriend leeft ze in 1 ruimte. In hetzelfde zolderappartement componeert ze ook. Er staat een piano, een cello, een gitaar, een computer en een breimachine.


De muziek van Mathilde Wantenaar wordt omschreven als lyrisch, betoverend en eclectisch en toch authentiek. De combinatie van haar vakmanschap en openheid voor een breed scala aan genres maken Wantenaar tot een veelzijdig componist.


Ze schreef inmiddels stukken voor het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Nederlands Blazers Ensemble en het Amsterdam Sinfonietta. Een maand geleden ging haar compositie ‘Meander’ in premiere tijdens de Matinee. Het was een opdrachtwerk van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.