De componistenkamer
VPRO

#16 - Roderik de Man

  1. Podcastschevron right
  2. De componistenkamerchevron right
  3. #16 - Roderik de Man

di 14 februari 2023

In deze aflevering van de podcast serie De componistenkamer is Melchior Huurdeman te gast in het hele huis van componist Roderik de Man in Amsterdam. 

 

Het begint allemaal op de begane grond in de studio van wijlen Annelie de Man. Zij overleed in 2010. Alles is nog hetzelfde in de ruimte, er is in al die jaren niets verschoven.

Roderik de Man schrijft over haar: Wij zijn meer dan 50 jaar gelukkig samen geweest, 43 jaar ervan getrouwd en ons huwelijk was ook in artistiek opzicht zeer inspirerend. Ik schreef een aantal stukken voor haar, met en zonder elektronica en ze voerde ze op briljante wijze uit over de gehele wereld. Annelie begreep waar componeren over gaat en vele componisten vonden werken met haar aan een nieuw werk zeer inspirerend.

 

De kamer van Roderik ligt 3 verdiepingen hoger.  

Roderik de Man (Bandung Indonesië 1941) begon als slagwerker. 

Hij studeerde het vak aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en volgde daarnaast compositielessen bij Kees van Baaren en werkte onder leiding van Dick Raaijmakers in de beruchte elektronische studio. Later zou hij zelf compositie en theorie doceren aan dit instituut. Van 1972 tot 2007.