Een goedemorgen met...
AVROTROS

15-06-2019: Een goedemorgen met...Angela Maas, cardioloog en eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in Nederland.

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. 15-06-2019: Een goedemorgen met...Angela Maas, cardioloog en eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in Nederland.

za 15 juni 2019

Angela Maas (1956) is de 2e van vijf kinderen in een huisartsengezin in Utrecht. Een gezin waarin in de woelige jaren ?70 flink wordt gediscussieerd en gedebatteerd, iets wat Maas vormt. Ze studeert geneeskunde in Groningen en specialiseert zich in de cardiologie in Nieuwegein. Het is een tijd waarin nog lacherig wordt gedaan over vrouwen en hartinfarcten. Nee, mánnen krijgen infarcten en vrouwen hebben er hooguit aandeel in, door hun veeleisendheid.

Angela Maas vertaalt haar passie voor de vrouwenzaak in haar werk en specialiseert zich in cardiologie voor vrouwen en wordt voorvechtster voor het vrouwvriendelijker maken van de cardiologie. 2012 wordt zij hoogleraar cardiologie voor vrouwen in het Radboud UMC in Nijmegen. Recent verscheen haar boek ?Hart voor vrouwen?, waarin zij pleit voor een vrouwelijke meetlat binnen de cardiologie.

Volgend jaar zal Angela Maas als VN Vrouwenvertegenwoordiger afreizen naar New York, samen met de regeringsdelegatie. Haar persoonlijke doel: Gelijkwaardigheid bereiken voor vrouwelijke patiënten, wereldwijd.